Cargotec samarbetar med Rosmorport

Tillverkaren av lasthanetringsutrustning Cargotec (Hiab, Kalmar, MacGregor) har ingått ett strategiskt samarbetsavtal med Rosmorport i Ryssland.

Rosmorport samordnar utvecklingen av Rysslands infrastruktur kring sjötransporter, driver hamnar i Ryssland och har världens största isbrytarflotta.

Samarbetet mellan Cargotec och Rosmorport öppnar helt nya möjligheter till en dialog på hög nivå, berättar Mikael Mäkinen, President och CEO för Cargotec.

– Samarbetet med Rosmorport skapar möjlighet att på hög nivå medverka i utvecklingen av hamnarnas infrastruktur. Detta samarbete kommer också att öka våra möjligheter till att presentera vårt kunnande i Ryssland, säger han.

Även på ryskt håll har man stora förväntningar på samarbetet.

– Vi är glada att kunna inleda detta strategiska samarbete med ett ledande och globalt företag som Cargotec, som har decenniers erfarenhet av sjötransportlösningar. Vi kommer att ha nytta av deras kunnande inom automationssystem för hamnar när vi diskuterar infrastrukturutveckling i ryska hamnar. Detta avtal visar att Ryssland är intresserat av samarbete med finländska företag och att modernisera sin hamnkapacitet. Strategin för infrastrukturutveckling i hamnarna fram till 2030 har som målsättning att fördubbla hamnkapaciten under följande tio år, säger Andrey Lavrishchev, General Director för Rosmorport.

Ryssland siktar speciellt på att modernisera sina hamnar i Arktis och längs Nordostpassagen.