Det tidigare tyska forskningsfartyget Storm Bird.
Det tidigare tyska forskningsfartyget Storm Bird.

Fotograf: Axel Skanse (Ranab)

Kategori: Reportage

Breddar verksamheten med miljöuppdrag

Med ett upprustat tyskt forskningsfartyg har Stenungsundsbaserade rederiet Skaw Shipping hittat en ny nisch. I ett nytt uppdrag bistår fartyget Storm Bird vid undersökningar av marint djurliv i Östersjön.

En lite mulen tisdagsförmiddag i början av mars är det full aktivitet ombord på fartyget Storm Bird som ligger förtöjt i Stenungsunds hamn. Det målas, fixas och installeras ny utrustning på båten som tidigare tjänstgjort som forskningsfartyg i Tyskland sedan 1983. Men ännu är det inte dags för pension. I höstas köptes hon av det Stenungsundsbaserade rederiet Skaw Shipping och förbereds nu för en ny typ av uppdrag.

– Vi tog över fartyget i november i fjol och tog upp det till vår hemmahamn Stenungsund. Sedan har vi dess anpassat det och installerat bland annat radarutrustningar och renoverat maskineri, berättar Klas Berg som är en av de tre delägarna i Skaw Shipping.


Delägare. Klas Berg, David Bäckerbo och Fredrik Andersson driver Skaw Shipping.

Ska undersöka djurlivet

När Sjöfartstidningen är på besök är man i full färd med att att fixa det sista innan Storm Bird ska avgå mot det uppdrag i Östersjön som hon köpts in för. Skaw Shipping har nämligen tecknat ett kontrakt med en stor aktör som ska genomföra djurlivsundersökningar i samband med projekteringen av ny havsbaserad vindkraft.

– Det är ett stort antal områden som olika vindkraftskonsortium vill undersöka. Och det här är en del av miljökonsekvensutredningen i ansökan för att de ska få tillstånd att uppföra havsbaserad vindkraft. Det handlar om sju till åtta projektområden med start runt Gotland och hela vägen upp i Bottenhavet, säger Fredrik Andersson som också är delägare och den som till en början kommer att vara befälhavare ombord.

Trålar byttes mot radar

Det Tysklandsbyggda fartyget som alltså ska användas är en tidigare kutter som använts inom fiskeriforskning. Det har en styrhytt fram och ett öppet akterdäck där det tidigare har varit trålutrustning och trålvinschar. Akterdäck har rensats av för att ge plats för en stor arbetsyta bak. Dessutom har fartyget utrustats med en avancerad radarutrustning som är avgörande för verksamheten som går ut på att registrera olika typer av djurliv i och runt vattenområden.

– Det ska bli spännande att få en inblick i den här verksamheten som är ett helt nytt område för oss. Vi hoppas att vi kan få in en fot i den typen av projekt och att vi kan vara med och bidra till utvecklingen av förnyelsebar energi, säger Klas Berg.

Anpassas för uppdraget

Axel Skanse från företaget Ranab har tagit sig ombord för att lägga sista handen vid installationen av radarutrustningen.


Axel Skanse från Ranab installerar ny radarutrustning på Storm Bird. Foto: Albn Dahlin

– Det här en typ av radar vi aldrig jobbat med tidigare, så det har varit lite spännande, säger han.

Skaw Shippings verksamhet går ut på att hjälpa kunder med olika typer av maritima transportlösningar. Det kan handla om allt från att frakta stora mängder schaktmassor från vägbyggen till att driva en pråm för återvinning av hushållsavfall. När man identifierat kundens behov letar man upp passande fartyg på marknaden och anpassar detta efter det specifika uppdraget. Man står också för drift och bemanning.

Storm Bird kommer att ha en driftsbesättning på sex personer som arbetar tillsammans med tre observatörer som utför djurlivsundersökningarna. Det finns totalt åtta singelhytter ombord, och bäddarna behövde specialanpassas då forskarna som ska med visade sig vara längre än genomsnittet.

– Det som är så roligt med det här jobbet är att hela tiden hitta nya lösningar och anpassa ett fartyg eller system för att passa en specifik kund, säger Fredrik Andersson.

Träffades på isbrytare

Han och Klas Berg träffades för ett antal år sedan när de arbetade på statsisbrytarna. Efter det arbetade han länge som befälhavare på Destination Gotland. Nu är Fredrik Andersson precis på väg till Josefin, ett annat fartyg i flottan, för att vara ombord några dagar. Han kommer också vara den som startar upp projektet med den nya forskningsbåten.

– Det är väldigt bra att vara ombord ibland för att få bättre koll på hela verksamheten. Och det ju ganska kul också att vara ute om man som jag har kört båt mycket tidigare. 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.