Titta på dokumentären om #metoo!

Foto: SVT

Den 5 oktober släpptes alla avsnitten på SVT Play och jag sträcktittade, kunde inte sluta för det är verkligen spännande att titta i backspegeln och minnas, att få följa vad som hände under den här tiden. Produktionen är väldigt pedagogiskt upplagd och bara avsnittens namn säger hur det utspelade sig; gnistan, lågan, elden tar fart, uppvaknandet, tystnadskulturen, de mest utsatta, backlashen och när skammen flyttas. Sjöfartens upprop #lättaankar och branschens respons med Vågrätt beskrivs i avsnitt fyra. Se den!

Genomslaget i Sverige är unikt, säger dokumentären. Medan det blev stort fokus på kändisar och enskilda individer i många andra länder, hade människor i Sverige en lång bakgrund av att organisera sig på arbetsmarknaden och här kom uppropen branschvis. Alla enskilda vittnesmål pekade sammantaget på de strukturer som finns i hela samhället och man krävde förändring; politisk förändring, förändring på arbetsplatser, förändring av mäns attityder och beteenden. Den allra största förändringen är kanske att vi började prata om detta och att alla kvinnor fick förstå att skammen inte var deras, inte skulle bäras ensam, inte tystas ner.

Var är vi någonstans idag då? Många av de intervjuade beskriver en trötthet och jag tror att den finns inom Vågrätt också. Så det är just nu som fler behöver kliva in och hjälpa till att bära ansvar och praktiska göromål, lasta av de som har brunnit sedan början och hjälpa varandra till återhämtning så att vi orkar vidare. För vi är inte färdiga än, vi har bara börjat.

På nästa Öppet möte ska vi berätta om vad vi gör inom olika delar av branschen. Jag hoppas det ska kännas inspirerande. Svensk sjöfart och Sjöfartsverket, som båda medverkar i dokumentären, samarbetar för att nå ut brett och berätta om vad som görs inom sjöfarten.