Sverige, vi har ett resultat!

Projekt REDO har undersökt drivkrafter och hinder för kvinnor till sjöss och tittat på hur andra mansdominerade branscher arbetar för att öka andelen kvinnor.

Efter att ha studerat närmare 350 kvinnors väg till livet ombord, konstaterar vi att drivkrafter och hinder är lite av två sidor av samma mynt. Karriärmöjligheter, gott ledarskap och en schysst arbetsmiljö gör att kvinnor trivs och stannar medan att ständigt behöva jobba hårdare för att uppfattas som ”lika bra” som manliga kollegor, stå ut med en sexistisk jargong, rasism, homofobi och allmänt skitsnack tillsammans med en stor portion stress och en chef som ser mellan fingrarna på vad som pågår, får många att ge upp och gå i land.

Studien visar att det idag finns en skillnad vad det gäller attityder och beteenden, jämfört med hur det var att som kvinna börja jobba ombord för några årtionden sedan. För att beskriva den kulturförändring som skett har vi tagit fram tre personas baserade på insamlad data.

Karin började sin karriär på 80-talet och jobbat sig upp. Då var det ovanligt med kvinnor ombord och som ung tjej blev hon omhändertagen som en dotter av äldre kollegor. När hon blev befäl ändrades inställningen och hon fick stå på egna ben, men alltid bemötts med respekt.

Anna tillhör den generation som gått ”broilerutbildningen”, vilket med oblida ögon sågs som ett sätt att fuska sig fram. Hon har haft det tufft och fått slå sig fram, då hon blev som ett hot mot vissa. Med åren har hon fått utveckla en mängd strategier för att hantera sin omgivning och beskriver sig nu som en person med skinn på näsan.

Julia gick ut skolan med toppbetyg och är en ung och medveten kvinna som aktivt tar ställning. Hon litar på att en arbetsgivare stöttar om det skulle bli problem och tvekar inte för att rapportera, hon känner att Metoo-rörelsen gav starkt stöd för en bra förändring.

Slutredovisning av REDO blir den 4 juni 11:30-13:00 på Zoom. Här anmäler du dig.

Projektledare Sara Fallahi hälsar välkommen och kommer sedan att moderera diskussionen med vår panel. Cajsa Jersler Fransson, Taline Jadaan och Eva Nordström presenterar REDO-projektet och vad vi har kommit fram till.

Mathias Ericsson, Sara Jonasson Ginters och Frida Linehagen utgör vår spännande panel som bidrar med sina erfarenheter av jämställdhetsarbete inom andra mansdominerade branscher som räddningstjänst, teknikindustrin och Försvarsmakten.

Rapporten hittar du här: Rekrytering till sjöfarten – Måste sjömän vara män? | RISE

Kommentarer

  • Ted Bågfeldt

    Bra att arbetet fortsätter!
    Ingen ska behöva ha ”skinn på näsan” för att platsa ombord. Det ska räcka med att vara professionell och göra ett bra jobb!

Artikeln är stängd för fler kommentarer