Hög igenkänningsfaktor!

Jakob Wagner, ombudsman på Byggnads.

Jag hade med spänd förväntan sett fram mot Vågrättmötet med manliga talare och funderat mycket över hur det skulle tas emot. Tyckte efteråt att det sammantagna resultatet blev så mycket större än summan av de enskilda insatserna!

Att döma av de reaktioner vi hittills fått så verkar Jakob Wagner, ombudsman på fackförbundet Byggnads, ha gjort ett stort intryck. Det är nog många som kan relatera till hans personliga berättelse.

Jag tänker på alla som deltog i REDO-projektets enkät om drivkrafter och hinder för kvinnor till sjöss och berättade liknande historier. Om hur den hårda kulturen blir en chock när man kommer ut i arbetslivet och att många lärare verkar har tyckt att de gjorde eleverna en tjänst genom att förbereda dem på en tuff jargong, att det bara var att bita ihop och stå ut.

Allt eftersom åren går blir man en del av den rådande kulturen och Jakobs exempel på hur lätt det är att gå för långt blev så tydlig. Han beskriver en händelse som blev en väckarklocka för honom då han förstod att han hade blivit en av dem som han tyckte var svin när han började i branschen. Men vad hade hänt om ingen hade sagt ifrån vid det tillfället?

Vi måste börja kalla saker för dess rätta namn, menade Dennis Nyström från organisationen MÄN som pratade om våld och mycket tydligt beskrev vad som händer med oss när fokus flyttas från den som utsätter till den som blir utsatt.

Härom veckan fick jag höra att ”man vågar ju inte gå vakt ensam med en tjej på natten längre”. Underförstått risken att bli felaktigt misstänkt och att kvinnor ju alltid har rätten på sin sida nu för tiden. Vad är det rätta namnet för sådant? Är det osäkerhet eller rädsla eller är det någon slags härskarteknik?

Det är dags att manligt sjöfolk börjar prata lite mjuka frågor nu. Med varandra och också gärna med kvinnliga kollegor.

– Jag vet ibland inte hur det jag säger eller mitt beteende landar hos dig, kan du hjälpa mig att förstå?

Missade du webbinariet i måndags kan du titta på det här.