Äntligen ombord! Fem år senare.

Metoo-uppropet #lättaankar skakade sjöfarten i dess grundvalar. Men vår tradition trogen så gav en katastrof upphov till ett säkerhetsarbete och förändrade rutiner. Låter ju enkelt men som ni vet tar det tid. Från den dagen för fyra år sedan då vi tillsammans drog igång Vågrätt har det stående mantrat varit att vi måste nå ut till båtarna.

I förra veckan hände det. Projektet Redo2 utforskar olika verktyg för att arbeta preventivt med den sociala arbetsmiljön och med ett av dessa traskade vi uppför landgången på Stena Nautica. Här väntade en nyfiken besättning.

Marco Vega från organisationen MÄN höll en föreläsning som startade om våra idéer kring manlighet. Som nyfödda väljer vi inte vårt biologiska kön men med åren lär vi oss vad som förväntas genom omgivningens reaktioner och förväntningar, menar Marco. Till exempel att det är okej för killar att skojbråka. Att prata om inlärda könsroller och olika typer av våld är ett första steg i metoden MVP (mentorer i våldsprevention) som belyser våld i sin initiala fas där man lätt kan avfärda det som ett skämt. Medan det som händer hos mottagaren kan vara något helt annat.

Det blev två intensiva timmar. Diskussionerna var omedelbara och på ett djup som visade att innehållet gick rakt in i maggropen och skakade om lite. Marco fick med sig deltagarna i en öppenhjärtig berättelse där farhågor och funderingar lyftes fram och reddes ut. Han pratade om varför även de män som aldrig skulle utsätta en kollega ändå måste ta ansvar att motverka det.

Varför kom vi till Nautica först?, undrade en deltagare. Jamen, det är för att ni är så bra helt enkelt! Men som kapten Magnus Andersson sa – det finns en förbättringspotential i allt.

Mottagandet ombord på Nautica, från båsen vi mötte på däck via Annika som tog emot i mässen till Pernilla som är skyddsombud, var fantastiskt. De flesta engagerade sig både i föredraget och i vårt välbefinnande och alla som kom lyssnade och deltog aktivt. Tack för det! Vi ser fram emot att komma tillbaka efter sommaren.

Marco har också varit uppe på isbrytarna i Luleå och hälsat på för att förankra projektet. Även där finns intresse för att delta i utbildning. Destination Gotland och Furetank ligger i startgroparna för att prova det här och andra verktyg Redo2 erbjuder.

Att efter all denna tid och allt engagemang från branschen äntligen få vara ute på båtarna känns som ett fantastiskt steg. Ett steg i taget mot en bättre social arbetsmiljö! Eller som en i Nauticas besättning uttryckte det: att vara människa är ett jävla ansvar…

Kommentarer

  • Ted Bågfeldt

    Härligt att se att det viktiga arbetet fortsätter!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.