Fotograf: Torbjörn Dalnäs

SEKO sjöfolks kulturpris till Lasse Hult

SEKO sjöfolks traditionella kulturpris delades på tisdagen ut på konferensanläggningen Bommersvik utanför Södertälje. Det gick i år till en verklig eldsjäl och glädjespridare, som hittills har tjänat sjöfolket troget i hela fyra decennier. Lars Hult anställdes 1980 i dåvarande Handelsflottans kultur- och fritidsråd, HKF. 

Dessförinnan hade Lasse bland annat en bakgrund som elektriker, så kallad ”trikare”, i handelsflottan. Exempelvis på Svenska Lloyds m/s Saga på traden Göteborg-Tilbury. Sagas besättning var aktiv inom sjömansidrotten, och Lasse deltog med liv och lust i fartygets fotbollslag.

Sjömansidrotten blev också ett av Lasses paradnummer som platsombud inom HKF. Men långt ifrån det enda. Exempelvis har han också marknadsfört bokläsande och i alla år varit en outtröttlig ambassadör för Sjömansbiblioteket.

Karriären som platsombud inleddes på Rosenhill i GAIS-supportern Lasses hemstad Göteborg. Efter några år där förhalade han till Rotterdam, där han tjänstgjorde 1982 till 1987. Därefter var han i den japanska hamnen Kobe mellan 1987 och 1989, i närkontakt med oräkneliga Walleniusseglare och andra svenska sjömän, vars fartyg anlöpte den och andra närliggande hamnar. Efter några år tillbaka på Rosenhill återvände Lasse till Rotterdam 1992. Där blev han kvar som platsombud ända till den formella pensioneringen 2013.

Men tro inte för ett ögonblick att Lasse hade för avsikt att vila på lagrarna. Han förhalade helt enkelt från Holland till Halland, där han sedan dess betjänar sjömän på fartyg i de halländska hamnarna.

Lasse Hult personifierar allt det som HKF och arvtagaren Sjömansservice stått och står för i sjöfolkets tjänst. Dessutom har han under årens lopp fått myriader svenska sjömän att skratta gott åt hans ymniga flöde av göteborgsvitsar och andra muntra historier.

En gång ”liftade” vi båda med m/s Obbola från Rotterdam upp till Sverige. Vi fick dela hytt ombord. Det gav mig chansen att utröna huruvida Lasse drog sina göteborgsvitsar i sömnen också. Det gjorde han inte, men det kompenserades med besked i vaket tillstånd. Som på bilden, tagen ombord.

Kommentarer

  • Peter Roosvall

    Ja en fantastisk människa som gjort så mycket för sjöfarten och oss sjömän Hatten av för Lasse

  • Morgan Olsson

    Lasse var en ”outstanding” representant för HKF, det var en positiv fläkt när han kom ombord och han ställde upp i alla lägen.

  • Niklas Blume

    Alltid trevligt att få besök av Lasse i Rotterdam. Vår linjetrafik till Immingham på Tor Line behövde lite omväxling.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.