Punsch – ett svenskt maritimt kulturarv

Britternas punch avser närmast det vi kallar bål – en alkoholhaltig brygd som brukar slevas upp ur en stor glasskål. Ordet går att härleda till 1600-talets East India Company och anses ha myntats efter ”fem” på hindi, panch. Även där påstås namnet syfta på den ursprungliga brygdens fem ingredienser; för britternas del sprit, socker, citron, vatten samt te eller kryddor.

Någon har försökt härleda ordet till puncheon, ett drygt 300 liter stort fat för ädla drycker. Men gissningsvis är det snarare så, att fatet fick namn efter drycken.

Beträffande spritinnehållet gjorde britterna från mitten av 1600-talet mestadels sin punch med västindisk rom huvudingrediens.

Namnet har vi gemensamt med lätt avvikande stavning, men med samma indiska ursprung. Emellertid har vi svenskar, liksom finländana, behållit punschens ursprungliga huvudingrediens arrak. Egentligen är det en destillerad variant av toddy, palmvin gjort på kokospalmens sav eller blomkolvar.

Den gyllengula punschen kom att drickas flitigt ombord i de svenska ostindiefararna. Traditionen i land här hemma inleddes redan när premiärskutan Fredericius Rex Sveciæ återkom hem till Göteborg 1733, medförande arrak och lämpliga tillbehör, samt kanske även den första punschservicen i kinesiskt porslin. Dryckens popularitet spreds snabbt. Särskilt fin ansågs den punsch vara som hade sjörullats på fat under längre seglatser.

Många svenska destillerier kom att göra sina egna punschvarianter. Den tiden är förbi, men det finns fortfarande ett halvdussin svensktillverkade punschsorter i Systembolagets utbud.

Under 2008 flyttades tillverkningen av anrika Carlshamns Flaggpunsch till finska Åbo. Därifrån lär merparten exporteras till Sverige, där den finns kvar i Systembolagets utbud. Flaskan  pryds av två svenska örlogsflaggor, men sedan flyttåret 2008 är det franska Pernod som äger varumärket och står för tillverkningen.

Innan flyttlasset gick till Åbo hade den ädla drycken sedan länge producerats i Sundsvall. Som namnet avslöjar hörde den ursprungligen hemma i Karlshamn, med start någon gång under 1800-talets senare hälft.

Punsch associerar kanske lätt till pösmagade grosshandlare med cigarr i mun. Men ännu är det vanligt att inmundiga varm punsch till torsdagarnas ärtsoppa, inte minst inom våra maritima sällskap. Troligen föddes den kombinationen till sjöss. Svenska segelskutors basmat ärtsoppa var så ökänd att flaggen på svenska fartyg gick under smek- eller öknamnet pea soup colours.