Korparnas magiska berg

Göteborg 400 år del 12
Ramberget, vy i ostlig riktning. Foto: Bergsfotograf, Wikimedia Commons

Vyn uppifrån Ramberget på Hisingen är magnifik. Göteborg ligger för besökarens fötter. Med fantasins hjälp sträcker sig utsikten längre än så, långt bortom Vinga.

Drottning Mary blev sjösjuk under en resa över Engelska Kanalen. Den franske skeppskocken rörde ihop en blandning av apelsin och socker åt henne, samtidigt som han muttrade om hennes tillstånd:

– Marie malade (”Marie är sjuk”), Marie malade …

Givetvis är denna förklaring till ordet marmelad alltför bra för att vara sann. I själva verket hade Dundeeköpmannen James Keiller misslyckats med att sälja ett parti Sevillapomeranser. Hustru Janet kom då på att göra en sockrad fruktgelé av dem. Marmalade föddes i sin nya skotska tappning, men ordet är portugisiskt och betyder egentligen kvittensylt.

Parets ättelägg Alexander Keiller seglade 1825 från Dundee till Göteborg för att ägna sig åt affärer. 1841 startade han en mekanisk verkstad, som utvecklades till storvarvet Götaverken nedanför Ramberget. Sonen James Keiller tog över. När han 1906 sålde varvet till nya ägare passade han på att donera ett landområde runt Ramberget till Göteborgs stad. Den naturpark som anlades fick namnet Keillers park.

Foto: Blondinrikard Fröberg, Flickr

Här frodas ek och tall, på lägre nivå även bok och lärkträd. På 1800-talet odlades mullbärsbuskar på Ramberget, som basföda åt silkeslarven. I gengäld förväntades larven spinna en fin silkestråd och väva in sig själv i sin kokong. Men vårt klimat visade sig vara dåligt ägnat för silkesodling.

Knallens namn betyder Korpberget, av fornnordiska hrafn. Korpar brukade häcka här. Det var de inte ensamma om, enligt en göteborgshistoria:

Ada till Kal, på Ramberget:
– Minns du när vi var här uppe första gången?

Lelle-Kal kastar sig in i samtalet:
– Va ja me då, Mamma?

Ada, drömskt:
– Ja, på nervägen!

Här höll även trollgestalten Hoburgsgubben till innan han flyttade till södra Gotland. Det berättas om en dörr som leder in i berget. Gubben lät en skeppare ta sig in där för att bärga en skäppa guld.

Ramberget har rent andliga dimensioner. På toppen har varje måndagsmorgon kristna från olika samfund samlats, däribland skeppsredare från Donsö, och gör kanske så fortfarande. De blickar ut över sin stad och ber för den, liksom för annat som råkar stå i fokus.

Uppe på det 87 meter höga Rambergets topp kommer jag i slang med en annan besökare. Han är på nostalgibesök; född och uppvuxen i grannskapet men sedan många år bosatt i Kalifornien. Samtalet glider in på moskén nedanför oss. Han är måttligt förtjust i gudshuset, utan att egentligen veta något om det.

Kommer inte berget till profeten får väl profeten gå till berget, lyder ett talesätt. I bildlig mening tog sig Muhammeds göteborgska lärjungar till Ramberget. Här vid Ättestupans fot kunde de sommaren 2011 inviga sin efterlängtade moské.

Moské – arabiska masjid – betyder andaktslokal. Moskéns kupol symboliserar himlavalvet. Minareten – al-manarah, ”fyren” – är en fyrbåk som i symbolisk mening sprider ljus över nejden.

Besöket på Ramberget inspirerar till många tankar. En leder till ytterligare en svenskamerikan…

1639 for Petter Gunnarsson med skeppet Calmare Nyckel över Atlanten till Nya Sverige. Kolonin blev kortlivad, men Petter stannade kvar vid Delawarefloden. Han planterade med framgång medförda kärnor av den äpplesort han hade odlat hemmavid, i trakten av Ramberget. Eftersom han kom därifrån tog han tillnamnet Rambo, ett namn som även tilldelades hans äpplesort. Petter Gunnarsson Rambos äpplen blev en försäljningsframgång.

Långt senare satt David Morrell och slet med sin debutroman, som skulle heta First Blood. Men vad skulle han kalla sin hjälte, Vietnamsoldaten? Hans fru kom hem och trakterade honom med nyinköpta äpplen. Han lät sig väl smaka och undrade vad det var för sort.

– Rambo, svarade hon.

Därmed löste hon i ett huj makens namndilemma. Romanen gavs ut och filmatiserades. Sedan dess löper det en röd tråd mellan Ramberget i Göteborg och den tuffe filmfiguren Rambo, gestaltad av skådespelaren Sylvester Stallone.

Kommentarer

  • Björn A Lundqvist

    Tack för ännu en spännande berättelse eller snarare berättelser!

  • Alice Radomska

    Härligt, Torbjörn! Och visst är Rambergets utsikt en attraktion när man har långväga gäster på besök. Så får de lära sig uttala Ram som Ramm, med syftning på ramnen, som korpen alltså förr kallades. Namnet Rannebergen i Angered har samma språkliga ursprung. Och vad kul att du med så breda baskunskaper samt med nyfiken extra forskning alltid har korpgluggarna öppna i så skilda men ändå saltstänkta ämnen. Det talas om hur folk förr stod i Masthuggsbergen och såg Svenska Amerikaliniens Kungsholm, Gripsholm m. fl. anlöpa Göteborg. Det stod minst lika många och spanade från Ramberget, enligt vad äldre vänner sagt mig.

Artikeln är stängd för fler kommentarer