De sju lyckogudarna

En för Japan unik nyårstradition är den med de sju lyckogudarna och skattskeppet Takarabune.

Takarabune seglar i hamn varje nyårsafton, med sin last som består av åtråvärda skatter. Det fiktiva anlöpet firas med glada ceremonier.

En av lyckogudarna är fiskarkårens skyddspatron Ebisu, som ständigt håller ett metspö i ena handen och en lyckobringande havsruda i den andra. Som ett offer åt honom sägs man ge säsongens första fångst tillbaka till havet. Ebisu är en mycket japansk gud, även om namnet paradoxalt nog lär kunna skrivas med ett tecken som betyder ”främling” eller något ditåt. Kanske finns där en väl inlindad antydan om att gudarna – underförstått japanerna själva visavi en äldre urbefolkning – ursprungligen kommit från någonstans bortom havet. De övriga sex besättningsmedlemmarna har mer eller mindre tydliga utländska förebilder.

Den enda kvinnan i besättningen är den mångkunniga Benten eller Benzaiten. Hon spelar alltid biwa, den japanska lutan. Hennes favoritvarelse är ormen eller draken. Benten är identisk med hinduismens världsskapare Brahmas hustru Sarasvati.

På ön Enoshima strax utanför inloppet till Yokohama finns en av Japans tre berömda Benten-statyer, som jag tog en bild på under ett besök på ön. I en liten sexkantig tempelbyggnad som ingår i öns shintohelgedom sitter hon naken och spelar på sin biwa.

Den intensivt lummiga klippön som reser sig ur havet omedelbart utanför Sekaiflodens mynning bärgades i själva verket ur djupet av Benten. Som tack har hon fått vägbanken dit ut uppkallad efter sig: Enoshima Benten-bashi.

Sammanfattningsvis är nyårsmyten om skattskeppet Takarabuneoch hennes besättning ett hopkok ur både hinduiska, buddhistiska, taoistiska och shintoistiska källor.

Bilden av skattskeppet har gjorts av träsnittsmästaren Hiroshige, som verkade under 1800-talet.

Takarabune och övrig sjöfart tillönskas gynnsamma vindar drakens år 2024!

Kommentarer

  • Alice Radomska

    Torbjörn, vad trevligt att du visar oss hur Benten på ditt foto sitter och spelar på sin biwa. Och i en tid av oro i vår värld är glimtar av musik och glada traditioner så hoppingivande. Vad fint att du kliver in och ser dig omkring i helgedomar som väldigt få svenskar har beträtt.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.