… Alf Martin, London

”Jag gick i världens finaste internatskola, skansen på brittiska trampfartyg.”

Det har funnits många remarkabla svenska sjömansöden på alla hav och kontinenter. Ett av dem är Alf Martin, den i decennier välkända radiorösten från London. Citatet här ovan skall inte uppfattas som att han var nöjd med sin tids boendestandard ombord, tvärtom! Snarare syftar det på sjölivserfarenheten och det sammansvetsade kamratskapet ombord.

Alf Martin föddes på Gotland 1897 och rotade sig så småningom på en annan ö, Storbritannien. Vägen dit gick via världshaven.

Som ung hamnade Alf i Norrland, där han gjorde sina journalistiska lärospån på Jämtlands-Posten och Härnösands-Posten. Efter mellanspel på Svenska Telegrambyrån och Stockholms Dagblad blev hans längtan ut i världen honom övermäktig. 1924 ställde han sig på törn på Sjömanshuset i Stockholm. Alf blev medlem i Svenska Sjömans-Unionen, som var en av föregångarna till dagens Seko sjöfolk. Inledningsvis mönstrade han på svenska s/s Trumf, som lämnade Värtahamnen i Stockholm destinerad till nordsjöhamnar.

Snart skiftade sjöman Alf till brittiska fartyg, där han sade sig ha funnit ”en human ton”. Dessutom kom han att älska England för dess mjuka, eviga grönska och dess livsåder Themsen, sjömännens London River. Men sjömanskarriären tog ett abrupt slut 1932. Världen tyngdes nu av den stora depressionen. Sjömanskåren drabbades av massarbetslöshet. Alf Martins vän senare i livet, Harry Martinson, skaldade:

I tullens år lågo fartyg i viken
med däck bredvid däck likt en stålkall tundra
De lades i vikar i alla riken
och väntade så i kolonner på hundra

Alf Martin hade avancerat till förstestyrman då han lämnade det aktiva sjölivet. Det hade varat i åtta år som präglade honom för återstoden av livet: ”De räddande, stora och för mig bestämmande åren.” Med den erfarenheten i bagaget återknöt han nu till journalistiken, bland annat som Londonkorrespondent för Göteborgs Handels- och Sjöfarts Tidning.

Yngve ”Yge” Gyllin, tidskriften Sjömannens redaktör i decennier, apostroferar i del 2 av Förbund på sju hav Alf Martins briljanta journalistik. Kollegan Gustaf von Platen skrev i Svenska Dagbladet om ”den lysande berättaren som fick nyheten om en omröstning i underhuset att låta som en saga från de sju hav vilka han en gång seglat på”. Då hade vi som nu är ”70+” hunnit vänja oss vid den märgfulla radiorösten från London. Från krigsslutet till 1973 var han Sveriges Radios frilansande korrespondent på den positionen.

Radioträning fick han med råge under andra världskriget, då han medverkade i BBC:s utlandssändningar på svenska. I en särskilt gripande inspelning på knappt tre minuter berättar Alf Martin om de civila sjömännens utsatthet under ofärdsåren, med bomber, minor och torpeder som ständigt närvarande hot.

Om sina egna år till sjöss berättar han i memoarboken England – trots allt. Yge: ”Med det upplevdas realism, alltigenom med äkthetens prägel, berättar han om kamratskapet ombord, arbetslösheten, malarian, rostiga trampbåtar och välputsade linjebåtar.”

Alf Martin reagerade starkt mot tidens romantisering av sjölivet och generaliserande svartmålning av sjömanskåren. ”Det skrevs en massa smörja om svenskt sjöfolk på 20- och 30-talen. Vi söp och slogs och bar oss åt, hette det. Så fort vi kommit in i en vinhamn rymde vi och blev bommare och beachcombers…” Alf gav svar på tal i en stort uppslagen artikel. Sjömännen var i själva verket ett fattigt, hårt arbetande folk.

Själv släpptes Alf Martin in i de fina salongerna och dekorerades bland annat med Order of the British Empire. Men han glömde han aldrig sin sjömansbakgrund utan engagerade sig i svenska Sjömanskyrkans verksamhet och som mångårig medlem av Sjömansservice’ och HKF:s föregångare Handelsflottans Välfärdsråds kommitté för Storbritannien.

Vintern 1985 seglade Alf Martin in i den sista hamnen, 88 år gammal.

Kommentarer

  • Håkan Isidor Isidorsson

    Blev bjuden på Explorer Club av A Martin efter ettradioprogram sänt från London Var elev i GD Kennedy

  • Hasse

    Kommer aldrig att glömma Alf Martins röst. Har läst hans memoarer med stort intresse och fängslats
    av hans olika livscyklar stundtals mitt i historiens ”epicentrum”. En legend!!

  • Hasse

    Tack för denna artikei! Så lite finns skrivet om Alf Martin. Har försökt få tag på krigsrapporter
    från London under 40-talet men inte funnit några inspelningar. Finns det sådana?

  • Gammal styrman

    Alicja Zochowska, byggkonstruktör i Göteborg, har på Gröndalsgatan i Fredriksdal ett arkiv med faktiskt en hel del urklipp och dokumentkopior om Millwalls kajer i östra London, där svåra personolyckor vid lossning och lastning ingalunda var ovanliga för två generationer sedan. En sådan olycka tystades ofta ned. Alf Martin nämner i sin bok ”England, detta England” vad som var en nyhetschefs rättesnöre (citat sid 70): ”På kvällarna ägnar sig gemene man åt välförtjänt vila och förströelse. Efter dagens mödor vill han inte ha sin glädje och sinnesjämvikt störda av upprivande berättelser om hemska tilldragelser.” (Slut citat)

    • Hasse

      Tack för belysning av sjömanslivet, – har läst det där citatet också. Alf Martin skulle förtjäna
      att bli hågkommen mer än han blivit. Inte minst för yngre generationers skull. Han liv är fyllt
      av spänning och upplevelser.

Artikeln är stängd för fler kommentarer