Åländsk utfärd

Sjöingenjör Lars-Erik Eriksson i sitt unika museum i Grundsunda. Foto: Torbjörn Dalnäs

Jag har just gjort min första utlandsresa sedan november 2019. Kosan styrdes med Viking Line’s m/s Rosella från Kapellskär till Mariehamn. Men jag tvekar inför ordvalet – Åland känns inte som utland. Vi har språket och kulturen som ett gemensamt arvegods. Ändå är det ”Riket”, ålänningarnas beteckning på Finland, som den självstyrande och svenskspråkiga arkipelagen har en övergripande relation till.

Inbjudan hade kommit från Nautical Club, som är vänförening till välstuvade Ålands Sjöfartsmuseum i Mariehamn. Man skulle hålla boksläpp av Sjöhistorisk årsskrift för Åland och ville i det sammanhanget att jag skulle hålla föredrag om det maritima språket.

Tack vare den stockholmsbaserade ålänningen Mikael Hägerstrand, jurist med sjöben från yngre år och flerårig bakgrund i Cool Carriers, hanns annat med. Inte nog med att han hämtade mig från mina bopålar i Tullinge, efter min övernattning på Park Alandia Hotell tog han mig med på en uppemot timslång bilresa till Grundsunda på Vårdö i nordost.

Jag hade råkat nämna att jag var nyfiken på Lasses Fartygsmuseum, som skulle finnas någonstans utanför Mariehamn. Flera år tidigare hade jag träffat sjöingenjör Lars-Erik Eriksson på Katarina Sjöfartsklubb i Stockholm, där han presenterade sin bok På minnets redd – som är en bred presentation av den åländska sjöfarten.

Sagt och gjort, Mikael var själv nyfiken på museet och skjutsade mig dit. Vägen var präglad av Ålands sönderskurna geografi och inkluderade en överfart med bilfärja.

Lasse var själv aktivt till sjöss mellan 1965 och 2011, de senare åren i huvudsak på färjorna. Museet har han byggt ut och fyllt på under de senaste 20 åren. Samlingarna är ett myller av memorabilia från den åländska sjöfarten, med tonvikt på stim- och maskindrivna fartyg. De båda sjömanshundarna – som jag berättar om i Havets ord –finns där, tillsammans med alla upptänkliga minnessaker. Allt är spännande, men allra störst behållning har man genom att slå följe med Lasse, som gärna berättar om det som väcker besökarens nyfikenhet. Bokhyllorna är välfyllda med maritim litteratur och lektyr.

Museet är öppet onsdagar i juli kl 18–21 eller efter överenskommelse. Ta kontakt på 0457-3828459.

Läs även Pär-Henrik Sjöströms fylliga reportage om Lasses fartygsmuseum i Sjöfartstidningen nr 8 2022.

En annan yttring av Ålands rika sjöfartskultur är Sjökvarteret i Mariehamns Österhamn, dit vi också hinner. Nu tillsammans med sjökapten Henrik Karlsson, som har sitt finger med i det mesta som sker i den åländska sjöfartskulturen. Han berättar om det pågående bygget av galeasen Emelia, som 2024 är tänkt att ersätta den äldre Albanus. Sjökvarteret är hemmahamn för flera skutor.

Det var också Henrik som i egenskap av Nautical Club’s bibliotekarie senare på kvällen introducerade årsskriften 2021–2022 (där Mikael Hägerstrand är en av medförfattarna). Varpå jag fick ordet, inför Sjöfartsmuseets välfyllda hörsal.

Inför avresa med nybygget Viking Glory nästa dag var jag medbjuden på Ålands Kap Hornförenings traditionella buffellunch (för min del med köttet ersatt av gravad lax).

Ett varmt tack till Nautical Club, Sjöfartsmuseet, Lasses Fartygsmuseum, Ålands Kap Hornförening och Viking Line för gästfriheten, och ett särskilt tack till min transportör och ciceron Mikael Hägerstrand!

Kommentarer

  • Henrik Karlsson

    Tack Torbjörn! Trevligt att träffas igen. Och tack för ditt fina föredrag, som rönt stor uppskattning! Hälsningar från Möckelö.

  • Lars-Erik Eriksson

    Tusen tack Torbjörn för dina fina ord om mitt museum. Det var en trevlig stund vi hade här i Grundsunda. Föredraget du höll på sjöfartsmuseet i Mariehamn var mycket uppskattat. Får önska dig en God Jul och ett godare nytt År 2023. Hoppas vi träffas någon gång igen.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.