Tips om klipp, klubb och träff

”Göteborg-Motala. Idag är det ett strålande väder!”

Ja, jag kan inte låta att i all korthet tipsa om ett kul ljudklipp hos Sveriges Radio. Klippet är från 1937 och är ett minireportage (med betoning på mini – det är ynka 1:01 minut långt) från sjösättningen av ett fartyg på Götaverken i Göteborg.

Det är lite synd att klippet inte längre. Rimligen bör det ursprungliga reportaget ha varit längre än denna ynka minut, och det hade varit intressant att höra något mer om arbetet med sjösättningen och självklart även om bygget av fartyget, men det är ändå rätt kul sjöfarts- och mediahistorik.

Fartyget som sjösätts i klippet (”dagens festföremål!”) är – om inte jag hör alldeles fel – motorseglaren Goonawarra, byggd för Rederi AB Transtlantic. Enligt sajten Fakta om fartyg sjösattes Goonawarra den 10 mars 1937, levererades den 15 juni 1937 och sattes sedan in i trafik på Australien.

1968 sjönk så småningom Goonawarra under bogsering, men det är förstås en helt annan historia.

Här är klippet, förresten: 

 

Men när vi nu är inne på ämnet sjöfartshistoria vill jag samtidigt passa på att tipsa om två helt andra saker: dels att vi i vårt kommande nummer av Sjöfartstidningen besöker Klubb Maritim i Göteborg, dels att över 1.000 före detta Broströms-anställda ska träffas i Göteborg nästa lördag den 28 november.

Gänget i Klubb Maritim tog emot Sjöfartstidningens utsände reporter med öppna armar, och de hade mycket intressant att berätta om sin verksamhet. Kolla gärna in den artikeln i nästa nummer, som självklart också innehåller mycket annat intressant – bland annat ett djuplodande reportage om en hamnstatskontroll ombord på ett Wallenius-fartyg, och en intervju med Hans Laidwa, mannen som startade färjetrafiken till Baltikum.

När det gäller tillställningen med de före detta Bromströms-anställda tycks det onekligen vara en firmafest modell större. Det är Axel Broströms barnbarns barn, Dan och Jacob Broström, som tagit initiativ till att bjuda in samtliga före detta anställda i rederiet till en träff i Eriksbergshallen. Orsaken till träffen är att det i år (just den 28 november) är 150 år sedan Axel Broström köpte sitt första fartyg.        

Över 1.000 personer från bolag som Broström Rederi AB, August Leffler & Son, ACL, Svenska Orient Linien, Röda Bolaget, Ostasiatiska Kompaniet och Svenska Amerika Linien uppges vara anmälda till evenemanget, dit även före detta anställda i Eriksbergs Mekaniska Verkstad bjudits in.

– Jag fick den här idén för några år sedan då det stod klart att Maersk inte bara köpt Broströms, utan också hade beslutat att flytta all verksamhet till Köpenhamn, säger Jacob Broström i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– En tidning skrev att en epok är till ända, och det är naturligtvis sant, men jag ville inte att det skulle ske helt obemärkt. Jag ville att alla anställda skulle få chansen att träffas och manifestera vilken betydelse Broströms faktiskt haft här i Göteborg. När jag sen förstod att vi hade ett kommande 150 års-jubileum framför oss var datumet satt.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.