Rapport från Nordsjön

Hur är det egentligen att jobba som svensk ombord på ett norskt offshore-fartyg? Märks den allmänna nedgången inom oljesektorn av, eller rullar allt på som förut? De här frågetecknen ska förhoppningsvis rätas ut i ett fylligt ombordreportage i oktobernumret av Sjöfartstidningen, eftersom undertecknad under några dagar i slutet av augusti befunnit sig mitt ute i Nordsjön på det norska offshore-fartyget Siem Symphony – ett av flera PSV-fartyg (Platform Supply Vessel) i rederiet Siem Offshores flotta. 

Vi utgick onsdagen den 26 augusti från Stavanger och satte kurs mot borriggen Maersk Intrepid, där vi (ja, inte jag personligen alltså – jag har mest fotograferat och antecknat…) sedan dels lossade containrar med livsmedel, kemikalier och allsköns utrustning som ska upp till riggen, dels lastade så kallad back load från riggen. 

För min del fotograferade och pratade jag som sagt alltså mest med besättningen, där bland annat den 39-årige överstyrmannen Mattias Carlsson från Varberg ingår och som har massor med intressant att berätta om tillvaron som svensk inom den norska offshoreflottan. Något som säkert borde vara av intresse inte minst för alla ungdomar som just nu utbildar sig till sjöbefäl eller sjöingenjör och har siktet inställt just på offshore-sektorn. 

När detta skrivs – klockan 13 på fredagen den 28 augusti  är vi på väg tillbaka in till Dusavika i Stavanger, där flera av oljebolagen har sina kontor, däribland det franska oljebolaget Total som som alltså hyrt in Siem Symphony. Den här tredagarsturen var tydligen en ganska så normal tur, även om det också händer att man ligger ute vid riggen flera dagar än så här.     

Det var nog för övrigt en bra period att hänga med ut på en sådan här resa. Höststormarna har inte börjat dundra in härute ännu, och under turen ut till oljeriggen – som ligger 145 nautiska mil från Dusavika och tog cirka 14 timmar – har det bara blåst 20-25 knop och varit signifikanta våghöjder på 2-3 meter. Vilket i sin inneburit att en tämligen ovan sailor som undertecknad sluppit ifrån den beryktade Nordsjö-sjösjukan, och därmed kunnat göra sitt jobb som kringresande ombordreporter.

IMG_3164IMG_3172 IMG_3174

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.