Ett turkiskt fordonssmugglarsystem?

Ett av de roligaste inslagen med att vara redaktör är att man får betalt för att läsa en massa och ständigt lära sig nya saker. Det, och för att ha koll på vad andra skriver som kan vara intressant för Sjöfartstidningsläsare, gör vi på redaktionen bl a genom att läsa svensk och utländsk fack- och dagstidningspress.

I den svenska morgondraken Svenska Dagbladet hade man nyligen en synnerligen läsvärd artikel om de stora infrastruktursatsningarna i 15-miljonerstaden Istanbul i Turkiet. Ett land som idag är världens 17:e största ekonomi och med ambitionen att klättra upp till 10-i-topplistan inför republikens 100-årsjubileum 2023.

Ett av inslagen i den infrastruktursatsning som skall råda bot på den snart ohållbara trafiksituationen är en ny konstgjord vattenväg som skall avlasta Bosporen.

Här finns en del intressanta inslag. Enligt SvD kommer man bland annat att för ökad sjösäkerhet inrätta en VTS, som enligt tidningen är en förkortning av ”Vehicle Trafficking System”. Ett statligt beslutat och finansierat system för fordonssmuggling får väl ses som kanske ett kreativt sätt att öka de intäkter som krävs för att komma upp på 10-i-topplistan. Hur det skall förbättra säkerheten till sjöss skall dock bli spännande att se.

Det är aldrig för sent att lära sig något nytt.

I resten av världen brukar VTS i maritima sammanhang betyda Vessel Traffic Service som är centraler för trafikinformation och service till sjötrafiken i hårt trafikerade eller miljökänsliga områden .

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.