Det var så att nackhåren reste sig…

Missa inte dokumentären ”Gripsholm – en kärlekshistoria” som sänds på SVT2 klockan 20.00 ikväll torsdag den 4 juni. Filmen handlar om en bortglömd del av den svenska krigshistorien, nämligen hur Svenska Amerika Liniens passagerarfartyg Gripsholm och Drottningholm under andra världskriget hyrdes in av Röda Korset för att utväxla krigsfångar.

Med på Gripsholm var den idag 97-årige Rune Dahlstrand, som jobbade som barberare ombord och på så sätt fick höra fruktansvärda historier från krigsfångarna man transporterade. Rune mönstrade på 1942 och mönstrade inte av igen förrän 1946, och hade då tagit del av otaliga berättelser och dessutom själv upplevt massor med dramatiska händelser. Under alla dessa år var han för övrigt hemma i Sverige i bara två dagar, men lyckades ändå hålla kontakten med fästmön Berit som han sedan gifte sig med.

Tidigare i veckan hade jag förmånen att få träffa Rune Dahlstrand i sitt hem i Göteborg och satt då mest och gapade (och antecknade så fingrarna värkte) över alla historier han berättade från krigsåren. När Rune berättade om hur bomberna föll omkring Gripsholm i Medelhavet, hur det telefonsamtal han till sist fått fram till fästmön i Borås bröts på grund av de allierades anfall mot Hamburg och hur Rune och hans kompisar hade lämnat Liverpools hamn och såg hur amerikanska bombplan på väg mot invasionen i Normandie täckte himlen som gräshoppor – ja, då var det så att nackåren reste sig på en. När vi skildes åt kändes jag mig faktiskt tacksam över att ha fått träffa Rune Dahlstrand, för jag förmodar att det inte är särskilt många svenskar kvar i livet som har förstahandsupplevelser från kriget, och som dessutom har sådant fantastiskt minne och en sådan berättarförmåga som Rune.

I kommande nummer av Sjöfartstidningen finns en artikel om Rune och hans upplevelser (av vilka tyvärr bara en bråkdel får plats i artikeln), och inte minst om hur det kan komma sig att den här viktiga delen av svensk sjöfartshistoria inte fått mer uppmärksamhet. Tills dess kan du som sagt med fördel kolla in den välgjorda SVT-dokumentären.

Och råkar du befinna dig i Göteborg på lördag den 6 juni, så kommer Rune Dahlstrand att medverka vid den ceremoni som hålls vid Lilla Bommen med anledning av återinvigningen av Krigsseglarmonumentet. 

rune_dahlstrand_webb_LRA

Rune Dahlstrand i sitt i hem i Göteborg.

 

Kommentarer

  • Björn A Lundqvist

    Jo det var en fin film! Typiskt att Staten inte intresserade sig ett dugg för dessa sjömän!
    Eller några andra utom att kräva in alla skatter dom kunde!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.