Det sjuka barnet tynar bort

Efter snart två års stridigheter fortsätter spiralen nedåt med sjunkande volymer för Skandinaviens största containerterminal. Landets enda hamn som kan ta emot oceangående direktanlöp är som ett sjukt barn, vars föräldrar bråkar och går i samtalsterapi hos en terapeut med kommunikationsproblem. Är månne skilsmässa enda lösningen?

Nu bär nog inte terapeuten (medlarna) ensamt ansvaret för den bristande kommunaktionen, som dock utåt sett är ganska omfattande. Från alla som har intresse i konflikten. Det skrivs och tycks mycket, vilket är naturligt när det handlar om en för landet viktig nod. Samtidigt är det valår, vilket gör det möjligt att utnyttja den sjuke.

Kommunikationen mellan parterna är det dock större problem med; föräldrarna verkar sova i skilda sovrum, kanske har de redan blivit särbo? De umgås i olika kretsar, går på olika fester, håller på olika fotbollslag. Kort sagt: de förstår inte varandra, eller vill inte förstå.

Samtidigt rustas det i andra hamnar i landet. I bland annat Gävle, Norrköping och Stockholm ser man möjligheter. Huvudstadens pågående projekt ute på Norviksudden borde få Skandinaviens numero uno rejält upp på tårna, redo att ge svar på tal. Fullt utbyggd ska Stockholm Norvik klara att hantera 500 000 TEU och djupet planeras bli 16,5 meter! Fram till alldeles nyligen fanns också storslagna planer på en stor containerterminal i Lysekil, men de planerna grusades efter högljudda protester från såväl maktmännsikor i riket som lokalinvånare. Även om de kinesiska visionerna kändes overkligt storslagna, så andades säkert en och annan med intresse i Göteborgs containerterminal ut aningens efter beslutet.

På varsin sida om containerterminalen finns de rullande terminalerna där det trots en hårdnande konkurrens dem emellan finns volymökning och framtidstro. Även där är Hamnarbetarförbundet i majoritet. Och även de opereras av externa aktörer, sedan Göteborgs Hamn klippt navelsträngen 2011/2012.

Det är dags att föräldrarna i containerterminalen på allvar börjar vårda sitt sjuka barn innan det svälter och slutligen tynar bort. Det är dags att de lämnar sina positioner på varsin sida om universum och förflyttar sig i riktning mot varandra. Struntar i färgerna på fotbollströjorna eller vad polarna ska säga.

Om inte så tvingas nog Göteborgs Hamn själv träda in i matchen och ta lite ansvar för det bortadopterade barnet. I synnerhet om man vill ha en djupare lekplats, med fler och större fartyg.