2015 blir nytt rekordår igen

AIDA CARAAIDA BELLAAstorDeutschlandMSC OrchestraFunchalMein Schiff 2Saga SapphireEmerald PrincessRoyal PrincessFunchalEmerald Princess

År 2014 var ett fantastiskt rekordår för kryssningsturismen i Göteborg. Totalt gjordes 73 anlöp i hamnen, tio fler jämfört med rekordåret 2012. Fartygen förde med sig 110 000 turister, människor som enligt beräkningar spenderat 60 miljoner kronor. Det i sin tur gör att Göteborg nu är den andra största kryssningsdestinationen i Sverige efter Stockholm. Och utvecklingen har gått ruskigt fort. År 2000 gjordes bara nio anlöp i Göteborg, vilket innebar 3 400 kryssningsturister.

Inför år 2015 ser volymerna ut att minska en aning jämfört med 2014. Totalt är 59 anlöp inplanerade enligt hamnens anlöpslista. Det innebär att omkring 100 000 kryssningsturister väntas. Men trots att det inte blir något nytt volymrekord så blir det ändå ett rekordår. Under 2015 kommer de 59 anlöpen att göras av 25 olika fartyg. Inte någon gång har så många olika kryssningsfartyg kommit till Göteborg som under år 2015. De 73 anlöpen under 2014 gjordes av 21 olika fartyg. Under mellanåret 2013 gjorde 13 fartyg totalt 35 anlöp och under det tidigare rekordåret 2012 gjordes de 63 anlöpen av 22 olika fartyg. Inte ens om man räknar med de sju extra anlöpen på grund av lotsstrejken i Oslo under sommaren 2012 så slås siffran för 2015. Bara två av de extra anlöpen var fartyg som var nya för året (MSC Opera och Costa Fortuna).

Den som inte är speciellt intresserad av kryssningstrafik har säkert slutat läsa för länge sen nu, så därför kan vi lika gärna fortsätta nörderiet. En annan smärre revolution för 2015 är listan över de fartyg med flest besök i Göteborg under året. Tidigare år har alltid AIDAcara och Funchal legat i topp, men i år ligger AIDAluna där istället med elva besök. Efter de två redan nämnda stammisarna kommer ett av årets premiäranlöp, nybyggda Regal Princess som gör sex besök. Hon är syster till Royal Princess som imponerade på många Göteborgare under sina besök under fjolåret. Även hon gör ett anlöp i Göteborg under 2015.

Det som gör säsongen 2015 riktigt rolig är att hela tio av fartygen som kommer aldrig varit i Göteborg tidigare. Förutom Regal Princess så kommer Empress två gånger, Costa gör sitt första ordinarie besök i Göteborg någonsin genom Costa Favolosa som tittar in den 21 maj som ett stopp på en repositioneringskryssning. Vidare har vi de båda lite mindre fartygen Island Sky och Le Soleal där den sistnämnda byggdes under 2013. RCCL kommer tillbaka med ett besök, denna gång med Serenade of the Seas som bytt rutt till våra farvatten. Det innebär att tre av de fyra systrarna i Radiance-klassen varit i Göteborg.

MSC överraskar också genom att låta MSC Sinfonia besöka Göteborg för första gången. Och så kommer tyska Mein Schiff 1 som aldrig varit i Göteborg tidigare till skillnad mot systern Mein Schiff 2 som varit här ett par gånger. En av höjdpunkterna blir självklart nybyggda Mein Schiff 4 som kommer den 9 september. Och ett annat tyskt anlöp som är riktigt kul är AIDAdiva som kommer mellan den 9-10 maj. Det är det sista av de sju fartygen i Sphinx-klassen som ännu inte varit i Göteborg.

QUEEN MARY 2

Sedan måste ju nämnas att säsongens största och absolut vackraste kronjuvel blir Queen Mary 2 som kommer den 16 september. Självklart blir även det en höjdare även om hon varit i stan en gång tidigare.


De 25 kryssarna som besöker Göteborg 2015:

Alla fartyg med en * gör sina premiäranlöp i Göteborg under 2015.

AIDAluna, 11 anlöp

Funchal, 8 anlöp

AIDAcara, 7 anlöp

Regal Princess*, 6 anlöp

Eurodam, 3 anlöp

Artania, 2 anlöp

Empress*, 2 anlöp

Europa, 2 anlöp

Horizon, 2 anlöp

AIDAdiva*, 1 anlöp

Astor, 1 anlöp

Aurora, 1 anlöp

Balmoral, 1 anlöp

Costa Favolosa*, 1 anlöp

Europa 2, 1 anlöp

Island Sky*, 1 anlöp

Le Soleal*, 1 anlöp

Mein Schiff 1*, 1 anlöp

Mein Schiff 4*, 1 anlöp

Berlin, 1 anlöp

MSC Orchestra, 1 anlöp

MSC Sinfonia*, 1 anlöp

Queen Mary 2, 1 anlöp

Royal Princess, 1 anlöp

Serenade of the Seas*, 1 anlöp

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.