Vilket rabalder för en struntsak!

Jag vågar nog påstå att jag reser tämligen ofta med färja mellan Sverige och Finland och sett ett och annat ombord. Jag sticker inte heller under stol med att det är ganska störande när man råkar hamna i en hytt där det är fest i grannhytten fram till småtimmarna. Ibland är det så att man av en eller annan orsak är tvungen att resas under helgen och köra några hundra kilometer följande morgon. Eller kanske man bara vill sova i lugn och ro. Även om man skulle råka vara på en nöjeskryssning kan det trots allt vara skönt att återvända till en lugn miljö i hyttavdelningen när festen är över.

Nu verkar det som om många passagerare börjar få nog. För kryssningsresenärer på Viking Grace har Viking Line infört förbud att köpa alkohol från taxfree-butiken samma kväll som kryssningen påbörjas. Förbudet gäller avgångar fredag och lördag kväll. Då får kryssningspassagerarna istället köpa sin sprit från taxfree-butiken under returresan följande dag. Förbudet är ett svar på de önskemål rederiet fått från kunder som vill ha lugnt i hytterna och få njuta av en god natts sömn ombord.

Jag tycker att det är strongt gjort av Viking Line att på Viking Grace ta itu med detta problem. Faktum är att det finns en hel del gäster som sysslar med att köpa sprit i taxfree och sedan festa i hytten. Man samlas ett gäng, sitter med hyttdörren öppen. Roligt, javisst, men kanske inte för alla andra i avdelningen. Bara för att man är på kryssning behöver man inte helt upphöra med att ta hänsyn till andra.

Nu verkar det som om inget annat hjälper än att strypa taxfree-kranen i butiken. Detta har väckt en hel del diskussion i media i Finland. Kryssningsresenärer är rasande enligt vissa kvällstidningar. Spriten är tydligen enligt en del passagerare alltför dyr på utskänkningsställena och nu talar man redan om att Viking Grace är ett fartyg endast för rika. De fattiga, som inte har råd att tanka tillräckligt stora volymer sprit i restaurangerna, diskrimineras… Håhåjaja.

Jag tycker att Viking Line har fått djupt orättvis kritik för denna struntsak. Jag förstår inte ett skvatt av denna storm i ett vattenglas, eller kanske man borde säga drinkglas.