Trevlig midsommar!

lanterna

Jag tror att få personer som kommer från andra platser i världen egentligen förstår vad sommaren betyder för oss här uppe i Norden. Denna korta och intensiva tid av ljus och grönska, som kulminerar med firandet av midsommarafton.

Jag har under åren råkat befinna mig på olika platser denna dag, men ingenstans verkar den ha lika stor genomslagskraft som i Sverige, Åland och Finland. Sommarens höjdpunkt, de ljusaste och längsta dagarna på hela året, markerar en skarp kontrast till den långa och mörka vintern. Att uppleva midnattssolen norr om polcirkeln är en oförglömlig upplevelse, men även lite längre söderut känns den långa och ljusa sommarnatten smått magisk. Solen tar en kort vila bakom horisonten, för att några timmar senare åter stiga upp.

I kväll tänker kanske inte så många på vad brexit innebär för EU eller när tonnageskatten egentligen kommer att klubbas igenom i riksdagen, även om många intressanta och världsförbättrande diskussioner säkert kommer att föras under småtimmarna. Detta är en kväll då man umgås med släkt och vänner, med människor som är viktiga i ens liv, gärna ute i skärgården eller på landsbygden, äter traditionellt sill och nypotatis, tar en nubbe och njuter av tillvaron i gott sällskap. Om vädret dessutom råkar vara bra är det förstås en fördel.

Detta är också en helg då en stor del av våra läsare är på jobb, precis som vilken annan dag som helst. Jag tänker då närmast på alla er som arbetar ombord på fartyg. De flesta av er befinner sig antagligen på Nordsjön eller Östersjön, en del på oceanerna. Sjöfarten tar aldrig ledigt.

Oberoende av var ni är just nu önskar vi på Sjöfartstidningen er alla en fin midsommarhelg och en trevlig sommar!