Stora saker i görningen

Klara Johansson

Redaktionen upplever just nu extra spännande tider. I skrivande stund gör vår nya medarbetare, sjöfartsjournalisten Klara Johansson, sin första arbetsvecka på tidningen.

Klara är en riktig multijournalist med både bredd och djup i sina branschkunskaper och vi är så rasande glada för att hon har börjat hos oss. Klara är ett redan välbekant ansikte i branschen och kommer senast från jobbet som redaktör för Seko sjöfolks anrika tidning Sjömannen. Läs mer om henne i nummer 11 av Sjöfartstidningen.

Nina Yngve

I december får vi ännu en ny medarbetare på tidningen, även hon ett bekant ansikte för svensk sjöfartsnäring: Nina Yngve, mest känd för sitt arbete som samordnare på Skärgårdsredarna.

Hos oss kommer Nina att ha hand om prenumeration, administration och ekonomi, men också andra projekt. Med sin branschkännedom och sitt breda kontaktnät kommer Nina att tillföra massor av ny kunskap och vi är så tacksamma för att hon har valt Sjöfartstidningen som arbetsplats.

Vid årsskiftet väntar nästa stora händelse när vår chefredaktör Pär-Henrik Sjöström går i pension. Han är den av oss som har allra längst historia i företaget – han började arbeta på tidningen redan på 1980-talet när Thorsten Rinman var chefredaktör. Med sin placering i Åbo har han alltid varit tidningens oumbärliga länk till Finlands sjöfart och det är få som kommer i närheten av hans enorma kunskaper om passagerarsjöfart. Tack och lov förlorar vi inte hans unika kompetens helt, för han har lovat att fortsätta skriva för tidningen även efter pensioneringen (även om han då troligen kommer att vara strängt upptagen med att ta hand om sin växande skara barnbarn och inte minst med att lura i vassen och ägna sig åt shipspotting med sin Nikon i högsta hugg).

Med andra ord kommer vi att få en ny chefredaktör också, men vem det blir är ännu inte klart. Även vår vd Per Barkman avslutar sitt uppdrag vid årsskiftet, men han kommer inte att ersättas utan den kommande chefredaktören blir också vd och ansvarig utgivare.

Så, det är stora saker i görningen här på tidningen. Så även i vår omvärld. Efter valet har den svenska sjöfartsnäringen ett nytt garnityr av politiker att inter­agera med. Infrastrukturfrågorna samsas nu med landsbygds- och bostadsfrågor på samma departement, med nye infrastrukturministern Anders Carlson (KD) i spetsen. Det återstår ännu att se vad detta innebär för branschen, men från bland annat parternas samverkansorgan Blå tillväxt kommer nu kommentarer på temat att det förhoppningsvis blir mer politisk action i och med det nya garnityret (läs Mikael Lindmarks Blå tillväxt-krönika på sidan 24).

Det är alltid något chockerande hur snabbt hösten marscherar förbi – härnäst börjar vi producera vårt julnummer. Där tar vi bland annat reda på hur det har gått för de svenska sjömän som förlorade sina jobb på Star Cruises.

På återseende i årets sista nummer!

Denna text publicerades först under vinjetten Akterspegeln i nr 11/2022 av Sjöfartstidningen