Nu kan det bara bliva bättre!

2020 har varit ett Annus terribilis, ett förfärligt år, för alla människor. 

Uttrycket användes redan på 1300- och 1400-talen då digerdöden skördade  cirka 25 miljoner människoliv, bara i Europa. Visserligen utspritt över många år. Men ändå, det finns likheter.

Som lite tröst tar jag på mig hörlurarna och lyssnar på Freddie Wadling som sjunger Stina Nordenstams vackra, lite dystra men ändå hoppfulla ”Nu lyfter vi från marken”. Han sjunger: ”Om det är svårt kan det alltid bliva bättre, tänk på det”.

Det gör jag, allt vad jag orkar. 

Sedan kollar jag Worldometers dagsfärska coronastatistik som visar att det inte alls blir bättre. Hur mycket jag än tänker.

Plötsligt bland alla länder dyker kryssningsfartyget Diamond Princess upp

I dag den 8 december 2020 har drygt 68 miljoner människor smittats och 1,55 miljoner har avlidit i covid 19. Globalt, sedan statistiken började föras i början av februari.

När jag skrollar ner i spalten rubricerad ”länder och annat” ligger USA i topp med 15,0 miljoner smittade och knappt 290 500 döda. I botten, på plats 220, ligger önationen Vanuatu med en smittad och ingen avliden. 

Plötsligt bland alla länder i listan dyker kryssningsfartyget Diamond Princess upp! Hon ligger på plats 177 med 712 smittade och hela 13 döda. Längre ner på listan finns också Holland America Lines fartyg Zaandam.

Ett nog så tydligt tecken

Två kryssningsfartyg bland 218 länder ligger alltså bakom ordet ”annat” i spaltens rubrik.

Ett nog så tydligt tecken på att den typen av fartyg var och kanske fortfarande är miljöer som det nya coronaviruset trivs i. 

Men det var inte bara kryssningspassagerarna som drabbades av viruset utan också kryssningsrederierna, en del av sjöfarten som ju mer eller mindre tvärdog under våren. 

Resten av sjöfarten skonades inte utan klämdes också hårt åt av minskade volymer, containerbrist och strikta coronarestriktioner i världens hamnar. 

Det sistnämnda slog stenhårt mot sjöfolket. Manskapsbytena stannade av och tusentals sjömän fick sina ofta redan halvårslånga törnar förlängda. Månad efter månad. Och för flera är det problemet ännu inte löst.

Snacka om förfärligt år. 

”Det kommer att bli bättre, nu kan det bara bliva bättre” fortsätter Freddie Wadling att sjunga och jag hoppas så innerligt att de tröstande orden stämmer. Inte minst för alla sjömän där ute i världen. Och för näringen i stort.

Lämnar min anställning

Jag tar av mig lurarna och googlar i stället på frasen ”nu blir det bara bättre” och får 26 400 träffar. De handlar om allt från att vårblommorna kommer till glädjen i att närma sig pensionen. 

Det där sista betyder något för mig personligen. Vid årsskiftet lämnar jag nämligen min anställning på Sjöfartstidningen för att sälla mig till de glada och fria 65-plussarna. Men den här tidningen och näringen är svåra att bara släppa så förhoppningsvis möts vi igen då och då även efter årsskiftet. 

Och låt oss nu alla hoppas att 2021 ”bara kan bliva bättre”.¶

Denna text publicerades först i nr 11/2020 av Sjöfartstidningen under vinjetten Akterspegeln.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.