Bättre än reality-TV

sthlm_skgd_DSC1324

Under mina besök i Göteborg reser jag ibland dagtur med färjan mellan Åbo och Stockholm. Jag gillar faktiskt dagturerna på Åbolinjen, jag brukar sätta mig i hytten intill fönstret eller på en strategiskt belägen fönsterplats i något av de publika utrymmena, starta datorn, koppla upp mig på internet (3G-förbindelsen fungerar perfekt nästan hela resan) och jobba. Mera inspirerande arbetsmiljö får man nog leta efter som sjöfartsskribent!

Senaste resa slog det mig att rederierna visst marknadsför denna naturupplevelse, men jag undrar ändå om vi ändå ens själva riktigt inser hur privilegierade vi är som har tillgång till en så unik skärgårdsmiljö. Med dagens färjor är restiden mellan Stockholm och Åbo ungefär 11 timmar, inkluderande det korta stoppet i Mariehamn eller Långnäs. Under dessa timmar har passagerarna under den ljusa tiden av dygnet den mest fantastiska utsikt. Landskapet som glider förbi varierar från stora, skogbeklädda öar inomskärs till karga kobbar i yttersta havsbandet. Den enda etappen då man förlorar kontakten med land och faktiskt befinner sig ute på havet är under en dryg timme då fartyget korsar Ålands hav.

Det finns nog inte så många andra färjeleder i världen som kan erbjuda en så lång sjöresa mellan två länder med en sådan utsikt. Det är inte så konstigt att det är fönsterplatserna som passagerarna tar i besittning först. När vi åker båt vill vi ha ögonkontakt med naturen och havet utanför. På Viking Grace har man haft detta i tankarna under hela projektet, men även på Galaxy, Baltic Princess och Amorella finns det gott om utrymmen ombord med fantastisk utsikt. På sommaren kan man förstås njuta av den även på däck. Faktum är att man redan på 1960-talet byggde färjor med utsiktsverandor och stora fönster i salongerna och barerna.

Även om mat, dryck och underhållning spelar en avgörande roll för nöjespassagerare och själva transporten är viktigast för ruttresenärer utgör den enastående skärgårdmiljön en bonus. Oberoende av var färjan befinner sig händer det alltid något utanför, inte minst inom fågellivet. Ibland kan man ha turen att se en majestätisk havsörn segla förbi på jakt efter byte. Många olika arter av and- och måsfåglar hör till vardagen under en stor del av året. Speciellt intressant är det under tidig vår då sjöfåglarna börjar återvända till sina häckningsplatser. Och så möter man förstås farkoster av olika storlek och slag. Att titta ut genom fönstret är som reality-TV, fast bättre.

Kommentarer

 • Lasse Askenvik

  Så har jag haft det under tiden med mitt arbete i Kustbevakningen 1972-2010. Inte fel!
  Halvskraltig lön-men den yttre arbetsmiljön!

 • Hippie

  Undrar hur det kommer sig att du besöker GBG och åker mellan Stockholm och Åbo?

  • Pär-Henrik Sjöström

   Jag brukar åka bil för det mesta till Göteborg och eftersom jag bor i Åbo blir det ju att åka båt också.

 • Marko Stampehl

  Kan bara instämma Pär-Henrik, denna skärgården är en av de vackraste sjövägen i världen. Man aldrig tröttnar på att titta ut och upptäcka nya detaljer!

 • Fartygsinspektören

  ”Under mina besök i Göteborg reser jag ibland dagtur med färjan mellan Åbo och Stockholm.” Hmm, jag har bott i Göteborg och Stockholm. Besökt Åbo ett par gånger med för den delen. Men hur jag än försöker förstå så går inte meningen ihop. Det känns liksom 50 mil fel så att säga. Jag skulle väldigt gärna vilja få veta hur Pär-Henrik får ihop detta. Gissar att det finns en logisk förklaring och ser med glädje fram emot den rafflande lösningen. 🙂

  • Pär-Henrik Sjöström

   Förklaringen är enkel, jag bor i Åbo, arbetar dels på vår lokalredaktion i Åbo, dels på kontoret i Göteborg. När jag reser mellan Åbo och Göteborg tar jag bilen och då blir det först färja, sedan körning Stockholm-Jönköping-Göteborg.

   • Fartygsinspektören

    Men vad självklart! Jag tog för givet att eftersom tidningen har sitt kontor i Göteborg att du skulle bo på vänster sida i Sverige. Att du skulle bo i Finland existerade inte ens i min tankevärld. Nu känner jag mig lite generad för min tankelapsus.

    • Pär-Henrik Sjöström

     Ja, vi lever i en intarnationell verklighet där världen krymper allt mer och mer i takt med att det blir allt lättare och lättare att överföra information. Jag bara väntar på att någon ska uppfinna det som fanns redan i Star Trek, kallades visst teleportation, så slipper man resandet också…

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.