Du sköna nya värld – boooom!

Hur kommer framtiden att bli? Vad ska jag som redare, kapten eller hamnägare satsa på idag för att ligga på framkant imorgon? Inte lätt att svara på men här kommer en vision som Ni kan grubbla på.

Vid tiden kring förra sekelskiftet förde dåvarande chefen för amerikanska patentbyrån fram förslaget att lägga ned verksamheten ity ”det mesta nog borde vara uppfunnet vid det här laget”. Men på något märkligt sätt så slutade det inte att komma nya saker. I en aldrig sinande ström är det någon som hittar på nya saker. Och ofta blir innovationerna till en början ifrågasatta med ” vad ska vi ha det där till?” ” eller ”onödigt” ”det blir för dyrt” säger chefen för affärsavdelningen, osv

Internet t.ex. var ju en del skeptiska mot i början, så sent som 1996 fanns det en kommunikationsminister som nog tyckte att det kanske bara var en teknisk grej för nördarna och som förmodligen skulle ”gå över”. Till hennes försvar kan ju tilläggas att då var det sunkiga sökmotorer och sega datautbyten, det var rätt påfrestande att sakta se en enkel bild växa fram på skärmen. Det gick ju snabbare att faxa, om nu någon minns hur den funkade….Det är inte alltid självklart att i förväg se hur framtiden kommer att te sig.

Detta beror på att när vi tittar framåt så använder vi vår kunskap som finns bakåt och den kunskapen är inte på något sätt anpassad för att förstå vad som komma skall. Tim Urban (waitbywhy.com) tar exemplet med hur en person på 1750 talet skulle bli totalt knockad av dagens teknologi där det tar 8 timmar till USA via flyg, man kan sitta i en Volvo xc90 i Värnamo och prata i en liten platt sak via en satellit med någon som sitter i en segelbåt på en flod i Japan samtidigt som man lyssnar på musik inspelad 50 år tidigare. Han hade flippat ut. Totalt.

Men om han i sin tur hade kunnat åka tillbaka i tiden för att impa på någon med samma magnitud så räcker det inte med 1500 talet. Visst hände en del mellan 1500-1750 men inte så värst mycket nytt egentligen. För att få fram samma imp-faktor måste hen nog åka 10-12000 år bakåt! Och de i sin tur får nog åka ner till Afrika och människans födelse för sisådär 150.000-200.000 år sedan för att få till samma effekt.

Förändringen går med andra ord inte linjärt utan just nu, efter millenieskiftet är det snudd på en 90-gradare!!

90gradare_2

När vi ska bedöma framtiden tittar vi bakåt, vi vet ju inte bättre, och får helt fel vinkel på utvecklingshastigheten.

Det som sker just nu är väldigt spännande och vad vi inte fattar vidden av, är tre saker som sker ungefär samtidigt, händelser var och en för sig är helt disruptiva men som i samverkan både kan tjäna människan på ett sätt vi idag inte ens kan drömma om, alternativt förgöra oss för gott. Av jordens alla arter som någon gång trampat, flugit eller summit runt skorpan har 99% utrotats och människan lär inte komma undan det ödet heller. Eller?

Det jag tänker på är Nanoteknologin, AI (Artificiell Intelligens) och kartläggningen av DNA. Redan 1986 myntade MIT ingenjören Eric Drexler begreppet nanoteknologi (läs hans ”Radical Abundance”) men utvecklingen har som så ofta tagit några steg fram och några bak. En hel del Sci-Fi filmer har producerats i Hollywood med varierande grad av trovärdighet men nu börjar nanoteknologin få rejäl styrfart. Ungefär som internet och alla dessa moln, det tog några år men sen, oj vad fort det har gått de sista åren.

Det vi nu står på randen av är det som kallas APM – Atomic Precise Manufacturing. I väldigt förenklade drag kan det beskrivas som att det nu börjar bli möjligt att bygga upp i princip vad som helst på molekylär nivå med befintliga atomer och jonbindningar som byggstenar. All materia som finns inklusive allt organiskt är uppbyggt av olika men gemensamma molekylära byggstenar som finns tillgängligt i princip i totalt överflöd på jorden. Konsekvenserna av att allt kan byggas till en extrem låg kostnad och på vilken plats som helst kommer att ställa hela transportsektorn inför en total utslagning. Den som har satsat på 3D skrivare kommer att se en utveckling liknande Kodaks filmrullar. Sorry. Endast fantasin sätter gränser på hur detta kommer att utveckla sig.

molekylär maskin

Molekylär maskin, Nobelpris i kemi 2016

Om det går att göra avokado av havre, tångruskor och några grisfötter så behöver de inte plockas från träd, packas och fraktas på båt från Colombia eller Israel. Avokadon väger kanske 2 kg och är fyrkantig men den blir lätt att förvara. Tillverkningen sker nära där den kommer att förbrukas. Tillverkning av ny hud för brännskadade och fungerande städ och hammare samt APM hornhinnor kommer att vända upp och ned på läkarvetenskapen.

Dagens solpaneler har egenskaper som begränsas av cellernas fysikaliska egenskaper men med APM kommer helt nya typer att framställas vilket kan reducera ytan som behövs för att driva ett hushåll från massor av kvadratmeter till kanske en A4-sida. I princip kan allt tillverkas av vad som helst, bara de rätta molekylkombinationerna finns tillhanda. Och det gör de!

Hur denna utveckling kommer att påverka mänskligheten är ogripbart för våra begränsade hjärnor i dagsläget men när energibrist, fattigdom, svält och överbefolkning upphört, vad händer då?

Artificiell intelligens är sen något som kommer att röra om rejält i atomgrytan om vi ska tro Ray Kurzweil, också en MIT snubbe med framtidstankar som hisnar. Den s.k. singulariteten närmar sig med stormsteg, kanske om 10-20 eller 30 år men att det blir av är alla klara över..??

AI finns egentligen redan sen många år fast vi inte tänker på det, typ små schackdatorer, de kallas då ANI (Artificiell Narrow Intelligence) . Nästa steg som inte är långt borta nu är AGI (Artificiell General Intelligence) och det kan väl närmast beskrivas som människans nivå. För precis ett år sedan (januari 2016) lyckades en dator för första gången spöa en människa i det urgamla kinesiska strategispelet GO. Något som man har trott varit helt omöjligt.

Singulariteten kommer med ASI (Artificiell Super Intelligens) födelse och den står skyhögt över vad människan klarar av att tänka fram. Savanter typ Kim Peek nafsar kanske lite på denna nivå? Helsingborgs födde Nick Bostrom, numera på Oxford University har skrivit mycket spännande om detta som ni kan läsa vidare om i hans ”Superintelligens: de tänkande maskinernas tidsålder”

Kombinerar man sen APM med AGI och blandar in lite hopkok av strukturerad DNA (deoxyribonucleidacid), vad får man då? Mary Shelly var tidigt ute och något på spåren när hon i England skrev sin berömda roman redan 1809…

Frankenstein

Jag älskar innovationer och nytänk men med den begränsade referensbas jag har genom mina sjömansbaserade tidigare erfarenheter blir det svårt att greppa konsekvenserna av vad som kommer att hända. Ute i världen styr för närvarande Erdogan, Kim Jong-Un, Putin och sen några få dagar även Trump, ja kära läsare, man tar sig lätt för pannan. I ljuset av den vetskapen har jag djup förståelse för de 500.000 människor vilka protesterade dagen efter han tog över i Vita Huset.

Kärnvapenknappen är ingenting jämfört vad som kan hända den dagen ovanstående är realiserbart!

Kvartalsekonomerna på rederikontor, mäklarfirmor samt i hamnarna kan lugnt rycka på axlarna men på lång sikt bör man nog fundera över sin aktieportfölj med avseende på energi- och transportsektorerna.

Kommentarer

  • Rolf B Bertilson

    …”när vi tittar framåt så använder vi vår kunskap som finns bakåt och den kunskapen är inte på något sätt anpassad för att förstå vad som komma skall.” En inte lätt mening att skriva själv men när den är skriven, är den lätt att förstå. Bra påkommet Ulf! Superintelligenta maskiner framöver saknar väl trots allt möjligheten och nödvändigheten att skapa en känsla? Eller, behövs inga känslor framöver? Inom nanotekniken ligger väl utvecklingen framöver. Det har ju redan börjat. Och, den modern kommunikationstekniken med alla olika ”G”, snart 5G, Wi-Fi mm har ju utvecklats bara de senaste åren på ett sådant sätt som vi hade en tanke på för fem år sedan.
    Det blir ”boooom” i det mesta framöver.

    • Ulf

      Ja inte utan man börjar känna sig lite gammal, men spännande är det!

  • Kung Neptun

    Oj vad händer, intressant

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.