”… allt oftare ifrågasätter jag min egen politi(s)ka tillhörighet”

J ag vill börja med en liten, men ack så viktig, ljusglimt från en av grundstenarna till världens bästa sjöfart och det är beslutet i Härnösands kommun om att starta upp gymnasieutbildningen med sjöfartsprogrammet igen. Det är så himla kul och en så otroligt viktig signal till alla inom branschen. Först togs ett beslut som kanske inte var helt klockrent, men i efterspelets kölvatten och på dagordningen i de efterklokas klubb så har man i Härnösand gjort en riktigt snygg 180-graders vändning och insett vikten av en rejäl grundutbildning för sjöfarten, den enda norr om Stockholm.

En stor eloge till alla inblandade för återuppståndelsen i Härnösand. Trots att det var en del som hade räknat bort dem från vår 1 365 miljoner kubikkilometer saltvattentäckta jord, så tror jag att vi var många som hoppades och trodde att Härnösand ändå skulle slå tillbaka!

Vi är inte bäst i allt, det är en bra bit kvar på sina ställen, men om inte i toppen så ligger vi sammantaget fan i topp fem! 

Jag ber återigen om ursäkt för att jag nu än en gång kommer att rapa upp allt det bra och viktiga inom vårt goda samarbetsområde i Blå Tillväxt, det vi betecknar som ”Den ultimata svenska modellen i sitt unikum”– med världens bästa sjöfolk, med världens bästa kollektivavtal, med världens bästa företag, i världens bästa industriland, med världens bästa universitet och (hög)skolor, med världens bästa miljövänliga och tekniska fartyg … men så saknar vi ibland världens bästa politik och världens bästa myndigheter, och detta behövs för att verkligen kunna utveckla och befästa Sverige som världens absolut bästa sjöfartsland.

Vi är inte bäst i allt, det är en bra bit kvar på sina ställen, men om inte i toppen så ligger vi sammantaget fan i topp fem! 

Jag kan absolut inte påstå att regeringen med sina miljarders miljarder till järnväg och landsväg (satsningar vilket i sammanhanget är bra för Sverige) inte bidragit till att göra just Sverige till ett av världens bästa sjöfartsländer.

Men det blir ju ganska svårt om man knappt nämner sjöfarten i media eller satsar på sjöfarten. Sjöfarten behöver faktiskt en uttalad politisk vilja och en i sammanhanget blygsam ekonomisk allmosa, men då miljarder går före ören inom nästan alla andra områden, så är det inte konstigt att jag allt oftare ifrågasätter min egen politi(s)ka tillhörighet och snart högst troligen tappar tron på politiken, för mycket av den politik jag trott på i alla år dog tillsammans med statsministern som blev mördad.

För övrigt anser jag att politiker och framför allt Regeringen borde lyssna fullt ut på branschens eniga parter i Blå Tillväxt och verkställa de förslag som parterna tillsammans i branschen tagit fram, allt för att få till en bättre och konkurrenskraftigare svenskflaggad sjöfart! 

Utan Sekos medlemmar stannar Sverige – utan sjöfolket stannar hela världen!

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.