Välkomna till en torsdag med sjöfart

Sjöfartens Dag är tillbaka, i vart fall en del av innehållet. I vanliga fall hade vi alla varit på väg till Mariehamn och Åland denna vecka. Åtminstone många av er som läser detta för undertecknad är ju redan på plats! Det är också Eva Mikkola-Karlström som är ordförande för Ålands Sjöfart rf, den organisation som ser till att varje ny upplaga av Sjöfartens Dag blivit lite bättre än tidigare. Eva och hennes medarrangörer vägra ge sig. Än så länge är det för tidigt att resa som förr men vi är på väg tillbaka. Därför är det extremt betydelsefullt att upprätthålla institutionerna – en av dem är Sjöfartens Dag.

Tillsammans med marinförsäkraren Alandia, klassningssällskapet DNV, motorjätten Wärtsilä och Ålands landskapsregering med bistånd av Finlands regering arrangeras Maritime Day Digital Version inkommande torsdag, 27 maj, kl 12-15 svensk tid.

Under tre fylliga timmar kan du gratis och utan registrering ta del av insikterna från några av de allra mest inflytelserika aktörerna inom sjöfarten, på Östersjön och i hela världen. Evenemanget sänds live på Ålands Sjöfarts Facebook-kanal som kan ses även om du inte har ett konto på Facebook. På den här länken kommer du fram: https://m.facebook.com/alandssjofart

Innehållet i årets Sjöfartens Dag är spännande och framtidsorienterat. Vi börjar med vd Peter Ståhlberg från Wasaline som berättar hur M/S Aurora Botnia gick från en drömsk glimt i de inblandades ögon till att det nya och miljömässigt genomtänkta fartyget snart ska sättas i trafik.Därefter följer Alandias specialister Suvi Niemivuo och Tommy Brune som berättar om haverier från sitt perspektiv. När olyckan är framme finns det ingen du hellre vill ha vid din sida, when the going gets tough, Alandia get going!
Till sjöfartens enskilt största utmaningar hör utsläpp och hållbarhet. Vi lyssnar till två av de allra mest inflytelserika organisationernas representanter, först Bjørn Berger från DNV Maritime Advisory och sedan Egil Hystad som berättar hur Wärtsilä jobbar för en bättre värld. 
På temat framtidstro bjuder Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg på det senaste från bygget av M/S Viking Glory som ska levereras senare i år och gå i trafik i januari 2022.

Avslutningsvis bjuder vi på hälsningar från högsta politiska ort i form av Finlands transport- och kommunikationsminister Timo Harakka och Ålands lantråd Veronica Thörnroos som understryker vikten av fungerande sjöfart nu och i framtiden.

Det är inte nog med det. Ålands Sjöfart rf håller fast vid traditionen att motionera för vår egen och andras skull. En av alla organisationer som tvingats ställa in och nu förbereder en nystart är vår mångåriga partner Mercy Ships. För att stöda dem springer eller går vi Mercy Ships Race på onsdag 26 maj. En frivillig deltagaravgift betalas in till Ålands Sjöfart rf: FI51 6601 0002 3019 19. Referens: Mercy Ships Race 2021, namn och organisation. Alla medel går oavkortat till Mercy Ships.

Det är inte nog med det. Sjöfartens Dag är tillbaka redan i höst om omständigheterna så medger med ett riktigt arrangemang IRL torsdagen den 11 november i Mariehamn. Mer information kring detta är att vänta inom kort.

Hoppas vi ses på torsdag!