Unik device för Gammeldansk

Min kompis Johan Nordberg är en ”kockfan” av det rätta virket. Ingen svänger till gratänger som han och ingen gör köttet lika perfekt avvägt – varje gång. Dessutom är han en skicklig historieberättare och en av dessa människor som bryr sig om, lyssnar och ger råd baserade på en lång och innehållsrik karriär till sjöss. Johans bakgrund är bred men mest tid har han tillbringat ombord på Birkas kryssare mellan Stockholm och Mariehamn. Drinkblandandet övergav han för några år sedan för att istället ge sig till sjöss på riktigt.

Johan bor med sin fru Lotta och tre barn i Jomala på Åland. Praktiskt nog har familjen sommarstuga i samma kommun, jag får nånstans känslan av att sjöfarar-Johan helst stannar hemma när han är på sina ledigheter. Fast egentligen skulle det handla om något helt annat, nämligen en unik maskin!

Häromåret fyllde Johan jämnt, alltså mer än 49 och mindre än 51. Det uppmärksammades på ett genialt sätt från hans arbetskamrater ombord på Birka Express. De tillverkade en ”Magnpatr MK II Excellent Robusta GD” till sin kock och överlämnade under solenna former. Maskinen arbetar bäst tillsammans med en Aalborg Gammeldansk som även ingick i leveransen. Den medföljande bruksanvisningen är lika detaljerad som elegant formulerad och måttangivelserna ska självklart följas i det att ”kockfan” och ”kapten-satan” får likvärdiga mått medan övrig besättning hanteras som ”CREW” och får mycket mindre!

Nu har jag själv aldrig sett en sådan här mojäng tidigare och alldeles särskilt inte med den finish och yrkesglädje som denna lyser av. Ändå vet jag en sak med bestämdhet. Jag är grymt avundsjuk och tycker alla hushåll borde ha en sådan här!

Grattis även från mig Johan! Ser fram mot att testa i skarpt läge nån gång!

IMG_3560

Johan Nordberg med sin unika decanter hemma i köket.

Birka Express  00

Birka Express som hon ser ut i dag. 

IMG_3565

Detaljrikedomen och finishen är perfekt in i minsta mutter.

IMG_3567

Det förstår vem som helst att en ”KF”, alltså kockfan ska ha mer än vanliga sjömän.

IMG_3570

Bruksanvisningen måste självklart följas.

IMG_3571

 Personalen som låg bakom presenten.

IMG_3572Alla konstnärer ska signera sina konstverk. Maskinisterna Kjellman och Johansson är inga undantag.

 

Kommentarer

  • Anonymous

    Är det ok att skriva ”kockfan ” ?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.