Tajt om tid i torrdockan

God fortsättning och med önskan om ett framgångsrikt och glädjefyllt 2019! Hälsningar från danska ön Fyn där varvet Fayard A/S är beläget. I två av varvets fyra torrdockor finns just nu två åländska fartyg: M/S Birka Stockholm som genomför en större renovering och M/S Eckerö som ska målas upp och genomgå många men inte så omfattande ingrepp. Rederi Ab Eckerös tredje passagerarfartyg M/S Finlandia som skördat guld i trafiken på Finska viken finns i Polen på varvet Remontowa. Viking Lines M/S Cinderella finns i Landskrona där Oresund Drydocks ska putsa och fixa.

Det är alltså sådana tider då ekonomiavdelningarna vid rederierna drabbas av flimmer medan kollegerna på den tekniska sidan gnuggar sina händer av iver att genomföra förbättringar. För en fartygsnörd finns knappt bättre platser än att vara med då ett kryssningsfartyg ska dockas. Det är alltid lika inspirerande att se skickligheten hos alla hantverkare som blästrar, målar, svetsar, kopplar, byter och håller på. Aktiviteten startar sex varje morgon och pågår till midnatt och längre. Verkligheten sådan den är på varvet inte ens påminner om hur det sedan ser ut då gästande resenärer ska skötas om på bästa sätt.

Dockningar är också tiden då det finns tid för samtal över gränser och analyser som inte låter sig göras under vanlig drift. Det är nu som nyskapade sjömän får möjlighet att känna av den verklighet som skolorna inte kan erbjuda.

För Birka Stockholms vidkommande stundar nu en veckas hårt arbete. Fredagen den 18 januari kl 17.00 ska fartyget avgå från Stockholm med full last partysugna passagerare. De kommer inte att känna igen sig på däck fem där 1.450 kvadratmeter görs om från grunden och bland annat förses med en ny galleria och en coolare nattklubb. Dessutom har alla hyttdörrar helt nya lås och en stor del ventiler byts ut.