Sjösättning och provtur

Ni vet hur det är när vintern tynar bort och våren är redo och den första frågan folk ställer till varandra är ”Har du sjösatt än?”. Inte ”Hur är läget?” eller ”Allt väl?”. Det är den bästa tiden vi har här i vår karga nord. Framtiden är ljus och möjligheterna stora. (Bor du längre norr i Sverige har dessa känslor kanske inte nått dig än, förlåt i så fall och härda ut, er tid kommer också.)

Svaret på frågan ”Har du sjösatt än?” är just nu allt oftare ja, särskilt om man hör till Ålands sjöräddningssällskap, frivilligorganisationen som under fjolåret ryckte ut till 120 olika haverister i den åländska skärgården. Mängden utryckningar växte med hela femtio procent jämfört med året innan; troligen som en följd av allt fler turistande besökare och ett väder som inspirerade till båtutflykter. Ålands sjöräddningssällskap kan tack vare privata sponsorer och avkastning från det växande spelbolaget PAF (som sjöräddningen i tiderna var med och skapade och vars hela avkastning går till välgörande ändamål) upprätthålla en modern räddningsflotta. Det senaste nytillskottet är en 12-33, byggd vid SwedeShip i Hunnebostrand. Leveransen till de åländska sjöräddarna sker i månadsskiftet april/maj. Hon sjösattes i måndags och provkördes för första gången på tisdagskvällen. Scaniamotorerna gick som de skulle och Rolls Royce-vattenjetarna var i toppform; farten översteg 37 knop!

Nytillskottet i flottan är det andra nybygget på två år för sällskapet. Senast var det Svante G som levererades för två år sedan.

Ålands sjöräddningssällskap består i dag av cirka 120 frivilliga sjöräddare fördelade på sex stationer över hela Åland. Förutom traditionell sjöräddning erbjuder sällskapet också oljeskyddstjänster och ställer regelmässigt upp när det uppstår haverier och problem i den dagliga och omfattande trafiken i den åländska skärgården. Föreningen har cirka 1.400 medlemmar. Vill du bli en av dem, klicka här!

2014-03-10 Hunnebostrand-15

 

Så här ser hon ut, Ålands sjöräddningssällskaps nyförvärv som än så länge ligger i Hunnebostrand men som i sommar ska bidra till ett säkrare båtliv i den åländska skärgården.

2014-03-10 Hunnebostrand-02  

Nyanskaffningen är möjlig tack vare en generös privat donation på 300.000 euro samt finansiering från PAF, det åländska spelbolaget vars överskott går till allmännyttig verksamhet.

2014-03-10 Hunnebostrand-16

Så här ser det inte riktigt ut när det råder skarpt läge till sjöss men så här såg det ut på tisdagskvällen då den första provturen genomfördes. Toppfarten blev 37+ knop.

 

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.