Så väljer du rätt utrustning

Båtsäsongen står för dörren och äventyren väntar! Fast innan du ger dig iväg till sjöss, läs den här texten och följ rekommendationerna, det vinner alla på men mest du själv och de som följer med i din båt. Genom att förbereda dig noga behöver du inte heller stifta bekantskap med sjöräddarnas i och för sig väldigt fina båtar!

Ålands sjöräddningssällskap höll sitt ordinarie vårmöte i hotell Arkipelag, Mariehamn, på onsdagskvällen och avhandlade förutom ett dramatiskt fjolår med hela 120 uppdrag också den kommande säsongen. På plats var åländska försäkringsbolaget Alandia som sedan år 1996 målmedvetet och skickligt vuxit till en av Sveriges största fritidsbåtsförsäkrare. Det är en rätt naturlig utveckling för bolaget som sedan 1938 ägnat sig åt försäkringsverksamhet av handelsfartyg. Texten fortsätter efter bilderna.

IMG_2117

Här är några av deltagarna vid onsdagens sjöräddningsmöte i Mariehamn. Närmast kameran verksamhetsledaren Dag Lindholm.

IMG_2119

På plats från Alandia var från vänster Daniel Mattsson, Denniz Corsman och Jörgen Ekebom. De visade resultatet från tuffa tester som försäkringsbolaget genomfört med flytvästar, plottrar och förtöjningslinor. 

Denniz Corsman som är Alandias man i Göteborg höll i presentationen som handlade om flytvästar, plottrar och förtöjningslinor. Alandia har i hårda tester i bland annat Ålands sjösäkerhetscenter prövat utrustningar under sådana förhållanden som råder då olyckan är framme. Alltså stormvindar, höga vågor och regn… Resultatet är häpnadsväckande och stämmer till eftertanke. Inte minst på flytvästsidan där den enskilt viktigaste detaljen är ett grenband, sådant tänker man inte alltid på. Högsta betyg fick ändå till sist en seglingsväst, mest eftersom de Newtonpumpade uppblåsbara västarna förvisso skapar bra flytförmåga men gör det svårt att simma och ta sig upp på räddningsflottar.

På plottersidan har Alandia testat såväl hårdvara som mjukvara och konstaterar att det råder enorm skillnad i noggrannhet i dag jämfört med för tolv tretton år sedan. Då kunde positionen visas fel på flera hundra meter. I dag handlar det om en handfull metrar det kan skägga på.

Det sista testet som presenterades denna kväll för ett trettiotal frivilliga sjöräddare var förtöjningslinor där försäkringsbolaget inte nöjt sig med de ”vanliga” testerna, utan slagit två halvslag runt egen part runt en 20 millimeters axel och sedan belastat tills repet brustit. Precis som det ser ut i verkligheten. Resultatet talar sitt tydliga språk. Linor brister där knoparna finns. Lösningen för en säker förtöjning är ryckdämpare och att alltid lägga ett extra halvslag.

Just nu testar Alandia skot och fallwinchar men det resultatet får vi vänta på tills i höst.

”Vi gör det inte enkelt för oss. Platsen är Göteborg där det salta vattnet skapar lite styggare förhållanden”, lovar Denniz Corsman.

Nertill finns två filmer som dramatiskt och pedagogiskt visar hur testerna gick till. Mycket nöje och ta det lugnt till sjöss!

Alandia testar flytvästar

Alandia testar plottrar

 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.