Robotbåtar tävlar på Åland

Åland är place to be just nu för alla de som väljer att se fler möjligheter i framtiden än i de dagar som gått. I Mariehamn pågår som bäst en konferens som samlat världsledande forskare inom ämnet förarlösa fartyg. Organisationen som håller i det hela heter International Robotic Sailing Conference och är en gemensam plattform där vetenskapliga problem presenteras och diskuteras. Det finns gott om sådana. Hav och sjöfart är som bekant fyllt med överraskningar.

Det är ändå nödvändigt att ständigt testa gränser. Lyckas man är uppsidan enorm. Fungerande och pålitliga seglande robotar har stor potential att bli ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ för havsmiljöforskning, övervakning och till och med vissa transporter.

Efter måndagens konferens fortsätter veckan med världsmästerskap (World Robotic Sailing Championship) för så kallade autonoma segelbåtar. Sex lag från Frankrike, Norge, Ryssland, Schweiz, Wales och Åland deltar i tävlingarna som pågår till och med fredag då snabbaste båten koras efter ett Fleet Race. Jag känner några av dem som är med och tävlar och vågar lova vinnarskallar och segervilja. Ingen kommer att ge sig frivilligt och det kräver stor skicklighet att lära sin båt segla under omständigheter som ständigt är nya. Högskolan på Åland deltog också år 2014 i VM som då arrangerades i Galway. Projektet sköts av lärare och studeranden från sjöfartsprogramme, IT- och elektroteknikprogrammet. Högskolan har under de senaste åren flyttat fram sina positioner och är i dag ett högklassigt utbildningsalternativ som lockar allt fler studeranden från både Sverige och Finland, förutom Åland.

Projektet Åland Sailing Robots startades på Högskolan på Åland år 2013. Målet är att skapa en segelbåt som utan bemanning ska korsa Atlanten. Om det lyckas kan det jämföras med när Johan Ekblom för etthundrafemtio år sedan blev den förste ålänningen att besegra Atlanten då han utan kaptensutbildning seglade från Grimsby till Kuba.

Själv befinner jag mig på en BSPC-konferens i Rostock Warnemünde för att bland annat presentera en rapport över Östersjöns sjöfart jag gjort tillsammans med en tysk kollega i Mecklenburg-Vorpommerns parlament. Intressant det också!

2015-05-19 10.14.45

Sista minuten finslipning för det åländska hoppat i VM för obemannade segelbåtar.

2015-05-19 10.14.33Målet är att en dag korsa Atlanten utan mänsklig närvaro ombord.

 

Kommentarer

  • Ole Lundberg

    Denna första dag sviker vinden robotseglarna. Det är knappt en rynka på sjön. No Ekblom ”krossade” Atlanten från Falmouth till New York via Azorerna och Bermuda.

  • Kapten Lägervall

    Kul med en annorlunda och trevlig artikel!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.