Resa över stormiga hav

En tur med Rosella en vanlig måndagskväll så här mitt i vintern väcker tankar då vädret är nyckfullt. I bilkön i väntan på ombordkörning viner stormen och slungar tunna plåtar omkring sig från det kajbygge som pågår i Kapellskär. Det är mysigt att sitta i bilen men osäkert vad vädret ska ställa till med. Innan Estoniakatastrofen fanns det inte på kartan att färjeturer ställdes in. Numera sker det lite hela tiden och är ett gissel för öbor som vill hem. Stämningen när vi väl kört ombord är behärskad. Inte glättig, inte allvarlig utan något mittemellan.

 
Väderleksrapporterna berättade om allt mellan 13 och 19 meter per sekund vilket på inget vis är alarmerande men heller inte oförargligt. Inte ur sjösäkerhetsperspektiv men sjösjuka är något alla helst vill undvika. Naturligtvis hände inget. Under kapten Bergendahls säkra hand gick resan precis som alltid perfekt och vi anlände Mariehamn på minuten 23.25.
 
Jag gjorde också en helt annan spaning. Rosella har nyligen bytt flagg till Finland/Åland från Sverige vilket kanske inte märks så väldigt mycket för oss passagerare. Förutom på en punkt. Snusförsäljning får i fortsättningen bara ske på svenskt vatten vilket gör att snus bara får säljas från avgång i Kapellskär kl 20.00 till en timme före ankomst till Mariehamn. Detta är ett resultat av EU:s plockepinnpolitik som förbjuder snusförsäljning i alla EU-länder med undantag för Sverige. Att röka ihjäl sig är dock inga problem…
 
Det ovanstående beskriver enligt min mening tydligt dilemmat för shippingen. Det gäller inte bara att hantera det väder som sedan Hedenhös utgjort sjöfartens bästa vän och värsta fiende. Man ska också anpassa verksamheten till nya, allt nyckfullare, politiska beslut och samhälleliga regler.
 
IMG_1679
Så här såg det ut vid ombordkörningen på Rosella på måndagskvällen. Snöblandat regn och hårda vindar.
 
IMG_1682
Rosella bär numera åländsk flagg och tvingas tänka om beträffande snusförsäljningen ombord.
 

Kommentarer

 • J.Jansson

  Hur kan man lyckas att missa att Rosella skiftade FRÅN svensk flagg TILL Åländsk?
  Sjöfartstidningen är inte vad den en gång var…. oavsett om det nu är ”bloggare” eller journalister som skriver artiklarna.

 • Jörgen Pettersson

  Hej och förlåt, skrev i hastigheten fel i texten under nedersta bilden. Som framgår i den övriga texten och i länken har Rosella bytt från svensk till åländsk flagg.

 • J.Jansson

  Rubriken som syns när man öppnar upp Sjofartstidningen.se visar även den att Rosella numera flaggar svenskt…. Gör om och gör rätt.

 • Jörgen Pettersson

  Gjort om och gjort rätt. Tack för påpekandet!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.