Nya vindar på Ålands Sjöfart

Ålands Sjöfart är en tidning som utkommit alltsedan år 1939 och som regelbundet berättar om åländska sjömän och rederier och mycket mer. Från och med i år tar jag över som publisher av denna tidning som inte gör anspråk på att konkurrera med Sjöfartstidningen utan utgör ett lokalt komplement med global utblick.

Det åländska sjöfartsklustret må ha sin bas i det landskap som förklarades självstyrt av Nationernas förbund år 1921, och som sedan den 9 juni år 1922 haft sitt eget parlament och egna regering, men det sträcker sig långt utanför Ålands gränser.

Ålands Sjöfart utkommer med fyra nummer per år och ambitionen är hög. Första numret, som anger den fortsatta tonen, utkom förra veckan och är 40 sidor tjockt, fullspäckat med berättelser från hela världen.

Vi möter 28-årige Andreas som pendlar till sin oljeplattform i Kaspiska havet. Styrman Forsman berättar om dagen på Silja Europas brygga då hjärtstocken brast och jättefärjan skenade. Arvo redogör för sin vardag ombord på isbrytaren Otso och förarlösa segelbåtar ska räkna tumlare i Östersjön. Godby Shippings trotjänare Link Star håller norska kusten vid liv och befälhavaren Leif stortrivs ombord. Mariehamnssonen Sebbe började sin karriär med att leka med kranar i Västerhamn och sköter i dag offshoreindustrins mest avancerade djuphavsfartyg. Så där håller det på.

I det första numret blickar vi både framåt och bakåt och så ska det vara med bra historier. I en lång intervju minns telegrafisten Harry hur han en gång för länge sedan sånär blev hajmat när han skulle måla utsidan på ett fartygsskrov och på ett annat uppslag presenterar vi det senaste inom elektrifierade landsvägsfärjor etc.

Ålands Sjöfart har ingen chans att bevaka sjöfarten som denna tidning och hemsida (Sjöfartstidningen) gör men vi kan fördjupa, roa, förklara och berätta om de människor som gör all internationell shipping möjlig. Häng med du också! Här kan du prenumerera på Ålands Sjöfart och här hittar du den nyrenoverade hemsidan vars fokus mycket går ut på att bereda marken för Sjöfartens Dag som i dag arrangeras den 12 maj på Alandica i Mariehamn. Ses då!

Nertill följer några smakprov ur den nya Ålands Sjöfart! Trevlig läsning.

Sjofart nr 1 2016_00001 Sjofart nr 1 2016_00003 Sjofart nr 1 2016_00005 Sjofart nr 1 2016_00007 Sjofart nr 1 2016_00009 Sjofart nr 1 2016_00011 Sjofart nr 1 2016_00013 Sjofart nr 1 2016_00015

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.