Mer Karibien för Godby Shipping

Förr gick den åländska sjöfarten över hela världen. Tankfartyg, kylfartyg, segelfartyg kände inga gränser. Sedan blev den finländska pappersindustrin storkund och trafiken begränsades till närregionerna, lite yvigt uttryckt. De flesta linjerna fanns i Östersjön med avstickare till Nordsjön och Biscaya som längst.

I dag är rederierna av ekonomiska orsaker mer utåtriktade igen och vänder blickarna mot Medelhavet och, i ett fall, Karibien! Själv minns jag världskartan på Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn för trettio år sedan. Då kunde man följa rederiets alla fartyg och se var de befann sig i världen. Jag minns den tiden som spännande och inspirerande och jag insåg att världen trots allt inte är så stor. Jag hoppas få vara med om att sjöfarten på nytt höjer blicken och inte räds konkurrensen i den övriga världen.

Åländska rederiet Godby Shipping är ett av de rederier som tvingats tänka om i takt med att den finländska pappersindustrin förlorat mark. Ett resultat av detta är att rederiets lasthäst Midas (4.491 DWT) sedan två år tillbaka förvandlats till en livlina i Karibien efter att sedan leveransen år 1990 till största delen ha trafikerat på Östersjön. Trafiken som löper mellan ett halvdussin hamnar har gått väldigt bra även om den är hektisk. Kunden är nöjd och häromdagen gjorde vd Dan Mikkola dessutom klart för ytterligare ett års samarbete med Karibienbefraktaren, världens tredje största linjerederi, CMA CGM.

Ålandsbloggen slog en signal till befälhavaren Mats Tammi, nyligen hemkommen från Midas i Karibien till hemmet i Saltvik på Åland. Det handlar om jobbet på andra sidan jorden. Här kommer man till MarineTraffic där Midas framfart kan följas.

Läget? Hur är det att jobba i Karibien nu efter de två första åren?

”Det är spännande och hektiskt och vackert. Men man blir inte lika begistrad av klimatet och färgerna och havet i dag som i början. Men det är klart, här är stabilt väder nästan hela tiden, man ser botten på tolv meters djup och ingen behöver frysa!”

Ni går på många hamnar och kör sex veckors arbetspass. Får ni någonsin vila ombord?

”Njae, det är meningen att vi ska ligga i St. Maarten från fredag till lördag kväll men det händer sällan eller aldrig. Vi är beroende av hur de stora containerfartygen kommer in och måste anpassa trafiken till dem. Som mest blir det tolv hamnar varje vecka. Då finns inte mycket tid för vila.”

Längsta trippen är 180 sjömil och den kortaste 14. Hur är det att köra båt i Karibien. Är det trångt i farlederna och besvärligt i hamnarna?

”Nej, tvärtom i farlederna. Vi ser sällan andra fartyg och när vi gör det är det kryssningsfartyg och segelbåtar som mest trafikerar dagtid. I hamnarna däremot kan det bli trångt ibland, särskilt när kryssningsfartygen också är på plats. I våra hamnar får vi ligga vid ordentlig kaj bara i St. Croix. I St. Maarten och Basse-terre finns en dykdalbkaj medan de övriga fem hamnarna kräver Medelhavsförtöjning. (Man backar upp mot kajen med ankarna utlagda; reds anm).”

Vad finns i lasten?

”Faktiskt precis vad som helst. Det kan vara bilar, mat, styckegods, containers, elektronik, allt som säljs och används på öarna. All lasthantering är i princip roro.”

Ni är för Karibien vad ms Fjärdvägen är för Åland. Fast i tropiskt klimat.

”Ungefär. Det är dock stor skillnad i mängden anlöp och all dokumentation. Vi angör 540 hamnar per år och fyller i cirka 9.000 sidor dokument om året för hamnarna och myndigheterna. Och, såklart, ankomst- och avgångsrapporter till befraktaren.”

Än så länge kan ni köra med under en procent svavel i bränslet men snart är det slut med det.

”Ja, liksom Östersjön är också Karibien ett så kallat känsligt område där IMO:s svaveldirektiv träder i kraft nästa år. Då går vi över till Marine Gas Oil med mindre än 0,1 procent svavel.”

Karibien är ju orkanområde men ni har klarat er än så länge?

”Ja, bortsett från några smärre tropiska stormar har vi klarat två orkansäsonger. Vi är dock medvetna om att orkaner kan dyka upp och beredda att helt enkelt söka skydd när det sker.”

Vilka är de största utmaningarna ni stöter på i den dagliga trafiken?

”Värst är det då vi behöver reservdelar till fartyget, sådana måste beställas och det tar lång tid och blir dyrt. Sedan uppstår det med jämna mellanrum lite språkförbistring i hamnarna, vi vill köra allt på engelska men vi arbetar med folk i hamnarna som ofta bara pratar spanska och franska så ibland kan det bli lite trixigt.”

Ni kör sex veckor jobb och sex veckor ledigt. Vad tycker du om det?

”Faktiskt bra, med tanke på att det ändå är rätt lång resa till Karibien är nog sex veckor nödvändigt. Det blir för hackigt annars.”

FAKTA OM CMA CGM

Grundades år 1978 av Jacques Saadé har sitt huvudkontor i Marseille i Frankrike och är den tredje största linjeoperatören i världen efter Maersk och MSC Mediterranean Shipping Company. CMA CGM driver i första hand linjer för containertrafik men de har också ett antal roro-linjer på Medelhavet, till Västafrika och i Karibien.

Lite siffror:

• 414 fartyg i flottan, varav 84 egna.

• Bedriver trafik på 400 av hela världens 521 kommersiella hamnar.

• Kontrollera 170 olika linjer till 150 olika länder på alla världens hav.

• 2 miljoner containers ägda/leasade.

• Transporterar 10,6 miljoner containers per år.

• 18.000 anställda varav 2.400 på huvudkontoret i Marseille

• 400 hamnar i 150 länder anlöps

• 650 kontor och agenter över hela världen

• 15,9 miljarder dollar omsättning år 2012.

20130914_133139

Så här kan det se ut i Philipsburg, St Maarten, när Midas anlänt tillsammans med ett av de stora kryssningsfartygen. (Foto: Mats Tammi)

20140205_171911

Farlederna är inte direkt tättrafikerade i Karibien men ibland dyker det till och med upp en fullriggare! (Foto: Mats Tammi)

IMG-20140123-WA0007

Till skillnad mot många andra trafikområden är Karibien en plats där man sällan behöver frysa… (Foto: Mats Tammi)

IMG-20140204-WA0021

Här bestod lasten åtminstone på väderdäck mest av bilar. Normalt sett är det allt mellan himmel och jord som åker med Midas till de karibiska öarna.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.