Lyxkryssare på Ålandsbesök

Först lite fakta. Åland har flest soltimmar i hela Norden! Därför är det kanske inte så underligt att turister i allmänhet och båtfolk i synnerhet styr mot ett av världens få neutraliserade och demilitariserade områden vilket Åland faktiskt är.

Häromåret var det Chelseaägaren och oligarken Roman Abramovitj som valde Åland som semestermål. Så har det även varit i historiskt hänseende. Landskapet Åland har alltid attraherat, troligen tack vare de storartade festerna som arrangerats. Och ja, vi har även haft vår andel av inställda partaj! Vi gör vårt bästa för att skapa världens bästa vardag, inklusive festerna. 🙂

Fast egentligen skulle det handla om något annat, nämligen besöket av lyxjakten Belle de Jour som de senaste dagarna legat vid Västerhamn i Mariehamn. Om fartygets besättning eller redare vet jag inget men det är en fantastisk båt och det är omöjligt att inte att vilja ta reda på mer om den. För att vara en av dessa lyxjakter är den dessutom väldigt snygg! Belle de Jour är en charterbåt som man kan läsa mer om här. Den har sina likheter med Northern Cross som också tillbringat de senaste somrarna på Åland med en viktig skillnad. Belle de Jour, eller Dagfjärilen på franska, verkar vara uthyrd.

 

Det är långt ifrån unikt att sjöfartens lyxlirare söker sig till Mariehamn. Här är några andra kryssarbesök under de senaste åren.

 

IMG_4885

Så här ser den ut där den ligger vid ÅSS-kajen i Mariehamn. (Foto: Jörgen Pettersson)

Belle-de-Jour-18

I maskin har man inte sparat på polerdukarna.

Belle-de-Jour-14

Och det begriper vem som helst att man måste kunna ta bilen med sig ut på sjön.

Belle-de-Jour-10

Ombord finns fem hyggligt bekväma hytter för tio personer.

Belle-de-Jour-09

Ombord på denna båt kallas trappor för trappor och inget annat.

 

 

Belle-de-Jour-03

Plats för chill.

Belle-de-Jour-02 (1)

 

Och är det inget på teve är utsikten skaplig, i vart fall när man befinner sig i Mariehamn.

Belle-de-Jour-02

Så här kan hon se ut in action. 

Kommentarer

Artikeln är stängd för fler kommentarer