Lyxbåten och diktatorns vän

Det är inte enkelt att springa från verkligheten, inte ens när man är från Chile och är på båtsemester i Östersjön. Då 90-årige tidningskungen Agustin Edwards Eastman med lyxjakten Anakena anlände till Stockholm härom dagen fanns demonstranterna på plats med banderoller. Det blev inte bättre när jakten anlände till Mariehamn, där stod lokaltidningen Nya Åland på tårna och gjorde ett uppslag på den gamle mediamogulen.

Chilenaren Agustin Edwards Eastman har det förvisso välbeställt och kan göra i stort sett vad han önskar men historien klibbar fast vid honom och lämnar ingen ro. Han anklagas för att i tiderna, kring år 1973, ha samarbetet med amerikanska CIA och därmed ha berett väg för den militärkupp som satte diktatorn Augusto Pinochet till makten i Chile. Denna soppa leder nu sannolikt till åtal som medskyldig för diktaturens brott. Agustin Edwards Eastman har själv medgett kontakter med CIA men förnekat att han skulle samarbetet kring kuppen.

Till Nya Åland säger Francisco Contreras, vice ordförande i de svenska latinamerikagrupperna, att Agustin Edwards Eastmans största tidning El Mercurio förde ett kommunikationskrig mot den sittande presidenten Allendes regering vilket ledde till den blodiga militärkuppen. Inte nog med det, tidningsmannen uppges också ha varit med och planerat själva kuppen.

”Han kontrollerade Chiles media under den tiden och det är inte så att han inte visste vad som pågick. Massor finns dokumenterat och började komma fram i CIA-dokument som offentliggörs och avslöjanden i Chile”, säger Contreras till tidningen.

Det är inte första diktatorn som haft beröring till Åland. Några år fanns Erich Honeckers lyxkryssare förtöjd i vår västra hamn och eftersom cirklar alltid sluter sig dog dessutom Honecker i Chile!

Agustin Edwards Eastmans jakt är värd sin egen historia. Drygt fyrtio meter lång och utrustad men allt man kan tänka sig är det en havets drottning av högsta kvalitet. Den är isförstärkt, oceangående och till råga på det smäcker som få. Här kan man läsa mer om Anakema och henne företräden!

Efter besöken till Stockholm och Mariehamn fortsatte färden till Tallinn där Anakena och hennes ökände passagerare firade midsommar. Därefter bar det av mot Kronstadt och St Petersburg dit man anlände i dag på morgonen. Här kan man följa den fortsatta färden.

10162904465_3c7e16bd11_m

Så här ser han ut nuförtiden, den gamle tidningsmannen Agustin Edwards Eastman som misstänks ha bidragit till militärkuppen i Chile på 1970-talet.

anakena-web-3

Interiören går inte av för hackor. Här är det lätt att trivas! Vart än man ser är det teak och mahogny som står för skönheten.

anakena-web-1_1

I full fart på väg mot nästa mål! Anakena är registrerad på Cayman Islands och rör sig med lätthet och elegans över alla världens hav.

IMG_2502

 

Den här bilden på Anakena och några besättningsmän tog jag i Mariehamn, Västerhamn, i fredags. Huvudpersonen själv hade ingen lust att prata med någon om det som hände i Chile för fyrtio år sedan.

 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.