Lundqvists fortsätter satsa

Inom den åländska sjöfarten står anrika Lundqvistrederierna i en klass för sig. Rederiet är ett skolexempel på hur den som bemästrar sjöfartens cykler också tjänar mest pengar. Just nu står Lundqvistarna med sjöfartsrådet och vdn Ben Lundqvist, 72, mitt uppe i det kanske mest intensiva nybyggnadsprogram som rederiet någonsin genomfört. Hittills har fem Aframaxtankers beställts från Japan och förra veckan kom beskedet om en ny order.

Fartyget är på ca 106.000 dwt och är den sjätte systern i serien som beställts varav två redan levererats, Estrella i oktober 2014 och Alfa Baltica i februari i år. Samtliga fartyg i serien byggs av Sumitomo Heavy Industries Marine & Engineering Co och vidaresäljes till Lundqvists av Mitsubishi Corporation. Det nu beställda fartyget ska enligt kontraktet levereras i november 2018.

Lundqvistrederierna har jag lyft upp vid olika tillfällen, exempelvis här när de beställt sitt fjärde nybygge och i varje fall jag trodde de nått taket. Nu vet jag inte längre. Alldeles klart vet Ben Lundqvist något den övriga branschen inte vet och känner jag honom rätt har de andra redan vaknat för sent för att kunna stiga upp tidigt. Vi går mot en synnerligen intressant framtid.

I dag opererar Lundqvistrederierna nio oljetankers och kan räkna in de flesta av de stora oljebolagen bland sina kunder. Rederiet gör sina affärer i det tysta, dess organisation är extremt slimmad och huvudkontoret ligger i en rätt oansenlig byggnad vid Esplanaden i Mariehamn.

ESTRELLAEstrella är namnet på ett av de fartyg som ingår i det omfattande nybyggnadsprogram som Lundqvistrederierna genomför.

 

Kommentarer

  • Kurt S

    Lundqvistrederierna och Godby Shipping är just nu de enda åländska rederier som arbetar långsiktigt och har is i magen, och erfarenhet. Visserligen är det synd att Lundqvist inte har sina fartyg under finsk flagg, men istället har de toppmoderna och miljöklassade fartyg och får därmed lättare att ta lönsamma frakter. Aktieägarna? Ja, de tjänar bra med kosing, men de flesta spenderar dem på Mattssons eller Maxinge.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.