Kryssningsfartyg på Ålandsbesök

Under somrarna är det inte bara Viking Lines och Tallinks och Birkas passagerar- och kryssningsfartyg som trafikerar den intensivt använda hamnen i Mariehamn. Det är också den årstid då de internationella gästerna gör sina anlöp. Ett tjugotal långväga resenärer har aviserat sin ankomst denna sommar. Dessutom finns sedan några år tillbaka Northern Cross upplagd i Mariehamn. Hon är kanske mest känd som deltagare i James Bond-filmen Golden Eye. Här kan man läsa mer om henne.

Ett av de kryssningsfartyg som hälsat på i sommar är ms Artania som dessutom återvänder den 16 juni. Artania sköts i dag av Phoenix Reisen och kan följas på nätet. Hon byggdes för P&O av Wärtsilä i Helsingfors och döptes av ingen mindre än prinsessan Diana som senare förolyckades i Paris. Med på dopet var också president Mauno Koivisto. Royal Princess var på den tiden en äkta föregångare med hytterna på utsidan och högt placerade, allt för att ge de 1.260 passagerarna bästa möjliga utsikt. Fartyget var vid leveransen P&O:s allra lyxigaste och dittills dyraste och det första som i allt väsentligt liknade dagens moderna kryssningsfartyg. Är jag inte helt ute och cyklar var det också första gången kryssningsvärlden såg det så kallade Plazadäcket som virat runt skorstenen gav en fantastisk 360 ° utsikt.

 

Här är en länk till alla sommarens kryssningsfartyg på Mariehamnsbesök.

 

IMG_2393

Med 230 meter längd är det inte så enkelt att lägga till var som helst. Det här var enda bilden jag lyckades ta av Artania på egen hand denna  dimmiga dag i Mariehamn. Hon är registrerad i Hamilton, Bermuda.

RP 004 15.11.84

Prinsessan Diana visas hösten år 1984 runt på splitternya flaggskeppet Royal Princess av kaptenen John Young. Uniformerna som de omkringstående besättningsmännen bär kallas på engelska för Wärtsilä Boiler Suits; kanske finns det någon som bättre än jag kan förklara dem? (OBS! Se kommentar nertill. Svaret är enkelt!)

MV_Artania_in_Trondheim

Som tur är finns det andra att visa. Denna gör ms Artania (ex Golden Princess) bättre rättvisa. Platsen är Trondheim.

IMG_2407

På den åländska självstyrelsedagen den 9 juni anlände SeaDream 1 till Mariehamn. Hon återvänder ytterligare tre gånger denna sommar. SeaDream 1 körs av SeaDream Yacht Club och riktar in sig på det lyxigare segmentet med bara ett hundratal passagerare ombord. Fartyget byggdes liksom ms Royal Princess år 1984 och bär i dag Bahamas-flagg.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.