En dag fylld av in- och utsikter

Det var festligt och fullsatt när Sjöfartens Dag ordnades i Mariehamn i torsdags. 700 delegater och 118 utställare såg till att Alandica gick på högvarv från tidig morgon till sen kväll. Foto: Therese Andersson.

Sjöfartens Dag 2023 är över och vi sätter nu fokus på torsdagen den 23 maj 2024 då vi möts nästa gång i Mariehamn. Med oss i bagaget, över sommaren och genom hösten, har vi inspiration som räcker långt. Insikterna och utsikterna från föreläsare, mingel, feedback, Mercy Ships Race och en gränslös beslutsamhet är ingredienser som skapar utveckling.

Vi var över 700 delegater och många andra som umgicks en hel dag med avslutande middag. Rederier, leverantörer, konsulter, sjöfolk, politiker, administratörer, skogsägare, pappersbruk, personalchefer, jurister, säljare, köpare osv såg till att tiden rusade.

Sjöfartens Dag har blivit en institution och träffpunkt för all sjöfart kring Östersjön och bortom. Här möts historien och framtiden i form av analyser av det som skett och spaningar mot det som kommer. Mycket kretsar kring hållbarhet, framtidens bränslen, utmaningar på massor av håll och ännu fler möjligheter vilket tydliggjordes av föreläsare från vitt skilda perspektiv.

ABB Marine & Ports med Marcus Högblom (till höger) köpte modellen av sjukhusfartyget Global Mercy i samband med den avslutande auktionen efter Sjöfarytens Dag. Till vänster Stanley Ekelund och Stefan Sonesson från Mercy Ships Sverige. Foto: Eva Mikkola-Karlström.

Sjöfarten spänner över hela världen men är ändå gripbar, många i det globala klustret känner och sporrar varandra och mitt i allt det affärsmässiga ryms Mercy Ships som i sin verksamhet med att erbjuda livsförändrande operationer till världens fattigaste människor påminner oss alla om vad som egentligen är viktigt. Varför varje droppe räknas i den ocean som utgör tillvaron.

Vi fick höra hur jättar som Wallenius Wilhelmsen resonerar kring framtiden, vi fick ta del av hur de internationella nybyggnadsmarknaderna ser ut och vad som krävs för att branschen ska kunna reducera utsläppen framöver. Är det segel som är lösningen, batterier, bränslen och i så fall vilka; ingen sten lämnades orörd i sökandet efter lösningar och det definierar sjöfarten bättre än allt annat. Det finns förvisso mycket att fundera på men uppsidan är att lösningarna alltid är fler än problemen – det gäller bara att se dem och förstå dem. Målet är hållbar infrastruktur och i det arbetet är sjöfart inte bara en del av lösningen, det är grunden i det mesta vi gör och det mest spännande av allt är att ingen vet mer än någon annan – detta måste ske tillsammans.

Det handlar i det stora hela om två saker – miljö och ekonomi; både sidor behöver varandra och en viktig del av att förstå helheten är att inse och förhålla sig till realiteter. Som till exempel att nybyggnadsvarven idag, 298 stycken, är fyllda till bristningsgränsen.

Sjöfartens Dag arrangeras av Ålands Sjöfart rf, Ålands landskapsregering, Alandia, DNV och Wärtsilä och tillsammans önskar vi alla som deltog, och övriga, en härlig sommar följd av en framgångsrik höst. Sjöfart gör skillnad, varje dag, året runt osv.