Bildextra: James Bondbåten!

I Mariehamns östra hamn ligger sedan några somrar tillbaka Northern Cross, en lyxjakt av det rätta virket. Ägaren Jorma Lillbacka använder den inte så värst mycket men ibland hyrs jakten ut till hugade. Dagspriset är uppemot 16.000 dollar (inklusive moms). Senast det hände hade man lite otur och råkade meja ner en biljettkur i Hangö. Reglagen på bryggan kan vara känsliga ibland.

Att lyxjakter kommer till Mariehamn är å andra sidan långt ifrån ovanlig. Belle Jour var en flitig gäst senaste sommar fast på andra sidan staden där Västerhamn finns.

Northern Cross byggdes år 1991 av just Jorma Lillbacka av Marinteknik i Öregrund. Toppfarten är 24 knop tack vare de två stora Caterpillardieslarna som gått bara 6.000 timmar. Maskinerna satt ursprungligen på ett lokomotiv i USA men konverterades till fartygsbruk.

Sina fifteen minutes of fame hade Northern Cross under namnet Manticore i Pierce Brosnans debut som James Bond. Då äntrade en pressad Bond fartyget via akterdäck i ett desperat försök att stoppa skurken Xenia Onatopp från att sno en Tiger helikopter. Filmen hette för övrigt Golden Eye där även Izabella Scorupco medverkade.

Jag hade förmånen att gå ombord på Northern Cross via samma väg som Pierce Brosnan mötte. Jakten är visserligen tjugofyra år gammal men i skick som ny. Häng med ombord på en snabbtitt!

IMG_7005

Sjöfartsbloggare på fartygsbesök. Jörgen Pettersson i själva salongen där Pierce Brosnan medelst några välriktade sparkar och slag räddade världen.

IMG_7007

De här dieslarna satt tidigare i ett lokomotiv i USA.

IMG_6997

Nej, den omkullvälta läderklädda soffan är inte ett resultat av slagsmålet mellan Pierce Brosnan och skurkarna.

IMG_6999

Här på akterdäck kom 007 upp i filmen Golden Eye. Nu är det betydligt lugnare där hon ligger på demilitariserade och neutraliserade Åland.

IMG_7000

Fint men inte flådigt är det i gästhytterna.

IMG_7002

 

Ingen lyxjakt utan några konstverk.

 

IMG_7006

Det räcker såklart inte till med bara en tvättmaskin.

IMG_6991

Redarhytten andas klass, komfort och exklusivitet.

IMG_6992

Teakgolv i varje hörn.

IMG_6993

Faller arbetslusten på finns skrivbord och trådlöst internet ombord.

IMG_6995

Här äter man som James Bond!

IMG_6996

En salong som absolut inte går av för hackor.

IMG_6984

Bryggan är den största jag sett men all utrustning som behövs för att resa långt finns på plats.

IMG_6985

Bardisken där det serveras shaken, not stirred.

IMG_6987

Ovan bryggan väntar solen för den hugade.

IMG_6990

Leksakerna trängs på backen.

IMG_6980

Så här ser hon ut från kajkanten, Northern Cross.

IMG_6981

 

Teak och lyx.

Kommentarer

 • Anonymous

  Vore trevligt om någon James Bond film kunde ha delar som spelades in på Åland. Här borde finnas goda möjligheter att ha hisnande båtjakter i skärgården.
  Janke Berglund

 • Anonymous

  Marinteknik låg i Öregrund.

 • Anonymous

  ”Onatopp”. ”Of course you are.”

 • Juha Tulimaa

  Träffade Nothern Cross i Visby i juli 1997 då jag vikarierade som befälhavare av den finska passaserarfartyget Kristina Regina. Jag pratade liten tid med någon utländsk styrman, men ombord fick vi inte stiga.

Artikeln är stängd för fler kommentarer