Åland siktar på segelfest

Ingen som har åldern inne glömmer den magiska sommaren 1988 i Mariehamn. Det var första gången som de majestätiska Tall Ships’ Race-segelfartygen anlöpte Västerhamn. Staden fylldes av folk från hela världen, solen gassade och för första gången lanserades servering av öl i för ändamålet enkom uppställda tält – öltält i vardagligt tal! 🙂 Det var första tecknet på en slags liberalisering när det gäller utskänkning och har sedan dess blivit en sommarfluga av stora mått.

Visst har segelfartyg även efter det med ojämna mellanrum dykt upp i hamnen, ibland på eget bevåg och ibland som ett delmål i olika regattor. Fast det är ju inte samma sak som the real deal – Tall Ships’ Race.

Över kaffeborden och på uteserveringarna, vid styrelseborden, ljugarbänkarna och rätt upp i stadshuset har diskussionerna löpt i samma banor. Borde det inte vara dags snart igen… Det har i år gått trettio år sedan Tall Ships’ Race kom till Mariehamn för att hälsa på till exempel världens sista fullt bevarade fyrmastade stålbark Pommern. Dessutom var det ju faktiskt från Mariehamn som världens genom tiderna största segelfartygsflotta ägdes och hanterades av legenden Gustaf Erikson.

Och plötsligt händer det!

Efter några års förberedelser gick den formella ansökan om att Mariehamn ska få stå värd för TSR 2021i måndags iväg till Sail Training International som ska fatta det slutliga beslutet i mars. På Åland tror vi att vi ligger bra till. Allt finns på plats. Avstånden är närmast obefintliga, Pommern tar då emot i sin nya docka, sommaren blir varm och öltälten står kvar, om än kraftigt moderniserade jämfört med 1988.