100 år sedan Skiftet sprängdes

I dag den 14 december är det etthundra år sedan den hittills värsta fartygskatastrofen på åländska vatten. Fartyget som drabbades var en isbrytande passagerarångare vid namn ss Skiftet. Hon byggdes av Borebolaget i Åbo och levererades kraftigt försenad år 1908 för att trafikera linjen Åbo-Mariehamn, båda städer på den tiden hörande till det ryska tsardömet. Skiftet mätte 336 bruttoton och var 33 meter lång. Hennes marschfart var elva knop.

Den ödesdigra morgonen den 14 december år 1916 stod världen i brand till följd av första världskriget. Åland var fullt av ryska soldater och osäkerheten stor kring vart tillvaron egentligen var på väg. Det var torsdag och klockan 08.30 avgick Skiftet tidtabellenligt 08.30 från Mariehamn med riktning mot Åbo. Ombord fanns 91 passagerare, de flesta av dem militärer, av vilka bara fem skulle överleva.

Kort efter avfärden från Mariehamn, på Rödhamnsfjärden, hände det ofattbara. Skiftet körde rätt över ett minbälte som natten innan lagts ut av den tyska ubåten UC-27. Effekten blev omedelbar, klockan 09.30 gick fartyget på den första minan som slet upp skrovet och gjorde att fartyget sjönk omedelbart på 23 meters djup. 86 människor dog en våldsam död, de flesta som en följd av explosionen, resten i det iskalla vattnet. Bara fem kunde bärgas.

I dag råder dykförbud på Skiftet men dykare som med tillstånd varit ner vittnar om ett vackert vrak där aktern är bäst bevarad med reling och däck i olika våningar och en livbåt som hänger kvar i dävertarna.

Här kan man på Ålands radio höra docenten Kenneth Gustavsson berätta mer om katastrofen som alltjämt är den värsta på åländska vatten.

Källa: Vrakguide Åland.

 

På tal om katastrofer måste också katastrofen Wilhelm Gustloffs nämnas. Då dog niotusen människor på Östersjön.

skiftet_gts_l

SS Skiftet som hon såg ut innan minbältet.

Kommentarer

  • Jouko Niemi

    En så vakker båt. Min farfar Rurik Niemi jobbade där som eldare före katastrofen, men flyttade till Tavastland, Akaa. 50 år sedan farmor talade mig hur hon hade en visit i maskin rummet i Åbo, och det var så hett där.

  • Anonymous

    Vad är orsaken till dykförbudet? Det har ju nu gått mer än 100 år så rimligtvis borde alla hemligheter vara borta!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.