”Sommarlov” och omtentor

Lyckades med den fantastiska bedriften att återigen glömma plugga hur man räknar loxodrom med mercators metod och tentan gick åt…pipsvängen. Jaja, omtenta i augusti och då sitter den. Nu tar vi sommar fram till september, för mig innebär det långa dagar och sena nätter på kvarterskrogen här i Bollebygd med sangria, drinkar och kall öl på menyn, ja till våra gäster alltså.

SUI, sjöfartens utbildnings institut, hjälpte mig med praktikplats och i september mönstrar jag på Fidelio. Fantastiskt hjälpsamma tjejer som jobbar på SUI och de förtjänar verkligen uppskattning och respekt för det jobb de gör! Det ska bli intressant och lärorikt att få uppleva fjärrsjöfart då jag tidigare hållit mig inom Europa på Ro/Ro och Ro/Pax.

Under tiden ombord ska jag se till att blogga och dela med mig av mina upplevelser. Många av mina klasskamrater har seglat på Wallenius fartyg och de är överens om att det är fantastiska praktikplatser, ser fram emot det samtidigt som den där naggande ångesten över att lämna barn och fru hemma i tre månader gör sig påmind.

Det är det underliga med att vara sjöman, för mig är en stor del av sjömansyrket att du alltid längtar, ute på sjön längtar vi hem, men när vi äntligen kommer hem längtar vi ut igen. Eller, så är det i all fall för mig

Mitt examensarbete tog upp hela hösten och en stor del av våren, därav bristen på aktivitet här. Nu är det godkänt och jag hoppas att det kan komma till någon nytta. Vårt arbete behandlade LNG-bunkring i praktiken, målet var att göra en sorts lättläst sammanfattning av regelverk och rekommendationer rörande det praktiska vid LNG-bunkring.

Jag hoppas vi lyckades, den har inte blivit publicerad ännu men så snart det sker ska jag se till att den dyker upp i någon form här.

Kommentarer

 • Anonym

  Lycka till ! hoppas verkligen att du når en anställning inom Svensk sjöfart ! det är du värd !
  och om du lyckas få nån form av anställning ,kolla med skatteverket först att allt står rätt till,ring också Söderberg o Partners och kolla så att du har ett bra socialt skydd mm.

 • Moring

  Jag läser med viss förvåning om skepsisen mot svenska befälselever bland kommentarerna. Har jag bara haft en sjuk tur i alla år eller har jag gjort något rätt ? För jag har med något enstaka undantag bara träffat på ambitiösa och duktiga elever.

 • Anonym

  Glömma att plugga på en tenta vittnar om en fantastiskt avspänd miljö i skolan motsatt den jag upplevde under min studietid. Att sedan skriva godtyckliga kursutvärderingar lyfter knappast studiekulturen. Att studera är ett arbete, inte att runda ”knäppa” lärare.

 • Mikael Bäckström

  Jag håller med att Sjökaptensutbildningen är relativt enkel idag, att jag misslyckadespå tentan tyder ju dock på att man gjort något rätt och sett till att man behöver kunna alla delar för att klara tentan. Varför jag missade den beror nog mer på att jag jobbar ungefär 30-35 timmar i veckan, studerar heltid och har fem barn, tiden räcker inte alltid till helt enkelt. Det är ju därför vi har omtentor!
  Jag ska lyfta en diskussion jag hade under en gästföreläsning med Mats Alvesson om sjökaptensutbildningen och vad högskoleverket samt skolorna vill få ut ur kursutvärderingarna i en kommande blogg.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.