Berg blir amerikanskt

Ytterligare en svensk marin underleverantör får utländska ägare. Denna gång är det Berg Propulsion som säljs till amerikanska Caterpillar som därmed kan erbjuda kompletta framdrivningspaket för fartyg.

Den amerikanska jättekoncernen Caterpillar  köper ett svenskt företag som skaffat sig ett världsrykte som ledande propellertillverkare. 

Berg Propulsion har sitt huvudkontor på Öckerö i Göteborgs norra skärgård och har i dag 320 anställda med produktion på Hönö och i Singapore samt med försäljnings- och servicekontor i Kina, Turkiet, Dubai, Singapore, Tyskland, Spanien, Brasilien, Sydkorea, Italien, Indien och Namibia.

Företaget som firade sitt 100-årsjubileum förra året har sedan 1929 tillverkat propellrar och thrustrar. Efter ett ägarskifte i slutet av 1900-talet när företaget var i kris har det utvecklats till en internationellt ledande marin leverantör inom sin nisch.

Berg blir nu en del av Caterpillars division Marine and Petroleum Power som har huvudkontor i Hamburg, och i samband med köpet som beräknas vara klart under tredje kvartalet i år kommer Berg att försvinna som eget varumärke och ersättas med Caterpillars.

Caterpillar-koncernen har idag en omsättning som överstiger USD 65 miljarder med produkter för tillverks- och gruvindustrin, diesel- and naturalgasdrivna motorer, gasturbiner och dieselelektriska lokomotiv.

Kommentarer

 • Rickard

  Ja, det blir inte lätt att hitta nytt liknande jobb i Öckerö kommun. Haldex sålde den framgångsrika delen 4wd till USA, Volvo Aero blev GKN, Volvo är kinesiskt och fler fabriker byggs i Kina (inte i Sverige), ja listan kan göras lång. Fast, var det inte kunskap och innovation som skulle vara våran räddning?
  Tråkigt är det i alla fall.

 • Gerhard Rook

  Ja en en föratag som lämna Sweden det är klart att det bli det och dom anstälda kan söka sig
  annat job, beklaglig mycket beklaglig, smma hända Säffle propeller föratag bli skrotat när
  KaMeWa tåg över.

  • Gunde Eriksson

   Säffle hade kursat när Kamewa tog över och tillverkningen fortsatte men på annan ort i samma landskap

 • Anonymous

  Fri konkurans, herr Rook.

 • Sune Johansson

  Kan inte se någonstans att jobben är hotade för att Cat tar över. Kan det inte vara så att denna amerikanska jätte i bl.a. marinbranschen kan tillföra erforderligt kapital för att ytterligare stärka och utveckla verksamheten på Öckerö. Jag lyfter på hatten för det arbete som far och son Svensson åstadkommit ock önskar fortsatt god framgång för verksamheten på Öckerö.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.