Fotograf: Rundvik Rederi

Kategori: Fartygsaffärer | Specialfartyg

Bådan är Rundviks nyaste

Rundviks Rederi har köpt bogserbåten Bådan från Finland.

Det är Rundviks Rederi AB som har köpt bogseraren Helios från det finländska rederiet Alfons Håkans. Sjöfartstidningen rapporterade tidigare på hösten att en försäljning var på gång.

Svensk flagg

Helios, byggd 1976 med en bollard pull på 35 ton, hade tidigare estnisk flagg. Nu har hon döpts om till Bådan och fått svensk flagg. Namnet Bådan har även tidigare använts av rederiet då bogserbåten Naantali likaså köptes in från Finland 1992. Den föregående Bådan såldes till Piteå 2004 och fick namnet Arctic Explorer.

Hamnassistans

Rundviks Rederi har även bogserbåtarna Kronö, Axel av Rundvik och reservbåten Rundvik. Rederiets bogserbåtar sysselsätts med hamnassistans i främst Rundvik, Holmsund och Skelleftehamn samt med hamnisbrytning i Rundvik och Holmsund.

Nyförvärvet Bådan är inte isbrytande.

– De övriga båtarna som vi har är isgående bogserbåtar. De flesta av lastfartygen som det är assistanskrav på har ingen isklass så de kommer inte hit på vintern. Vi har inte samma behov av den här typen av bogserbåt på vintern, säger Anders de Wall på Rundviks Rederi till Sjöfartstidningen.