Christopher Pålsson

Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Folk/företag

Analysföretag tvingas till omstart i egen regi

Maritime-insight är namnet på det nya bolag som tar upp tråden där IHS Fairplay släppt den.

– Vi fortsätter att jobba med de 70 till 100 kunder vi har världen över, säger vd Christopher Pålsson som startade ursprunget till dagens bolag för mer än tio år sedan som Lloyds’ Register Fairplay och men som på senare år gått under namnet IHS Fairply, ägt av den amerikanska analysjätten IHS.

– IHS tyckte att vi var för små. Vi är en för liten affär för att passa in hos dem, säger Christopher Pålsson som nu tillsammans med fyra av de tidigare totalt sex medarbetarna startar det nya bolaget.

– Först kändes naturligtvis som att vi blev nedlagda men vi valde att starta i egen regi  och det känns skönt. Det är administrativt väldigt tungt att jobba under en amerikansk ägare. Nu får vi helt andra beslutsvägar och möjligheter att utveckla egna idéer, fast nu får vi göra det med pengar ur den egna plånboken och det har ju sina sidor.

 Maritime-insight säljer marknadsanalyser och prognoser av en rad segment inom sjöfarten och månatliga produkter som kunderna prenumererar på. Förhoppningen är att kunderna följer med till det nya bolaget som startade den första juni.

– Vi har så gott som fullständig access, mot en kommersiell avgift till IHS så klart, till samma databaser som tidigare. Vi lanserar nu våra månatliga produkter som från och med månadsskiftet maj-juni är nedlagda av IHS och vi har ett antal av de stora aktörerna inom shippingen med oss.

Med en stor amerikansk ägare öppnas en del dörrar naturligtvis men enligt Pålsson skedde den stora förlusten i det avseendet redan tidigare.

– Under de tio år vi hållit på var det när vi ägdes av Lloyds’ Register som vi hade världens starkaste shipping-varumärke. IHS är det inte lika många som vet vad det är.

Förutom de periodiska rapporterna om shippingmarknader fortsätter bolaget med konsultverksamhet som tidigare. De fem personer som utgör Maritime-insight är Christopher Pålsson, Niklas Bengtsson, Kristina Weber, Andreas Krantz och Lennart Nilsson.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.