Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Specialfartyg | Miljö

Alla stora svenska isbrytare ute

Isarna har vuxit i norr på grund av kylan och Oden har gått ut som den sista av de stora svenska isbrytarna. Viking-isbrytarna och tre finländska isbrytare har ännu inte aktiverats.

Även om kylan inte är extrem är det ordentligt kallt, vilket innebär att isarna växer sakta men säkert i norr. Hela Bottenviken är nu isbelagd till Norra Kvarken. På Västkusten har isproblemen i stort sett upphört genom att de kraftiga vindarna upphört. På grund av det ökade assistansbehovet har även Oden aktiverats i den gemensamma svensk-finländska isbrytarflottan.

Trögt i rännorna

Sjöfartsverkets isbrytarledning meddelade för någon vecka sedan att den grövre isen i Bottenviken drivit över mot den svenska sidan, varvid en råk bildats på finska sidan. Det har varit trögt i rännorna i inloppen. Grövre is har också drivit sydvart ner i Norra Kvarken och utmed kusterna i Bottenhavet. Den förväntade fortsatta sydliga isdriften utmed Bottenhavskusten i kombination med nyisbildning och snöfall medför fortsatt troligt assistansbehov i Gävlebukten. I Vänern fylls åter Dalbosjön med is.

– Isen lägger sig mer och mer längs kusterna, och enligt den senaste fyraveckorsprognosen ska veckorna 8, 9 och 10 bli kallare än normalt, sade Ulf Gullne vid isbrytarledningen i förra veckan.

Enligt Ulf Gullne växer isarna normalt fram till slutet av februari och början av mars med maximal isutbredning under de första veckorna i mars. Han förutspår att denna isvinter kommer att bli normal till sin isutbredning.

– Den kom snabbt igång i början men sedan kom den av sig. Det blir nog en normal isutbredning när vi väl kommer mot slutet med tanke på den kyla som finns.

Tre finländska kvar i hamn

Alla svenska isbrytare förutom Viking-båtarna är nu igång. Tre av de finländska isbrytarna är ännu inte heller ute. Fennica är i beredskap i Karleby hamn, medan Sisu och Nordica ligger i Helsingfors.

Av de aktiva isbrytarna assisterar Oden, Urho, Atle och Kontio i norra Bottenviken, Otso och Frej i södra Bottenviken, Ymer i Norra Kvarken, Ale och Zeus i norra Bottenhavet, Baltica i Kalmarsund och Scandica på Vänern.

Prognosen för vecka 8 är att vintern kommer tillbaka med kyla ända ner till södra Sverige.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.