Den 21 maj togs det första spadtaget för en ny anläggning för produktion av flytande biogas (LBG) utanför Eskilstuna.

Fotograf: Johan Bokström

Kategori: Energi | Färjetrafik

Bygget igång av sjöfartens nya biogasfabrik

I förra veckan togs det första spadtaget för en ny anläggning för produktion av flytande biogas, LBG, utanför Eskilstuna. För Gotlandsbolaget är det en viktig milstolpe i rederiets satsning på en fossilfri sjöfart.

Anläggningen, som byggs av Eskilstuna Biogas AB, är ett samarbete mellan Gotlandsbolaget, Andion CH4 Renewables och Equitix. Gotlandsbolaget har gjort en investering i byggnationen samt tecknat ett avtal om köp och leverans av biogas, vilket offentliggjordes i december förra året. Anläggningen beräknas kunna tas i drift i slutet av 2026.

– Att vi nu sätter spaden i marken visar att vi inte väntar på framtiden – vi investerar i den. Flytande biogas är en lösning som finns här och nu, och som kommer att spela en avgörande roll i vår energiomställning, säger Mikael Razola, Head of Gotland Tech Development som är en del av Gotlandsbolaget i ett pressmeddelande.

Har tecknat tioårigt avtal

Produktionskapaciteten är cirka 5.400 ton LBG per år. Genom ett tioårigt avtal har Gotlandsbolaget säkrat huvuddelen av produktionen till Gotlandstrafiken, vilket kommer att motsvara cirka 10 procent av Destination Gotlands årliga drivmedelsbehov, skriver Gotlandsbolaget i sitt pressmeddelande.

Under en tioårsperiod väntas detta minska utsläppen av koldioxid med cirka 100.000 ton jämfört med motsvarande mängd fossilgas (LNG).

– Vi är glada att kunna öka tillgången till högkvalitativ biogas och samtidigt säkra leveranser för vår verksamhet. Det här är ett viktigt steg i att minska vårt klimatavtryck och öka försörjningstryggheten, säger Henry Hammarström, Project Manager/Energy Expert vid Gotland Tech Development i pressmeddelandet.

Behövs både vilja och verkstad

Gotlandsbolagets Head of Growth Anders Boman deltog också i ceremonin och lyfte värdet av samarbetet:

– Det här är ett exempel på vad som händer när rederier, teknikaktörer och investerare hittar varandra. För att lyckas med sjöfartens omställning behövs både vilja och verkstad – och nu står vi bokstavligen på byggplatsen, säger han.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.