Fotograf: SHI

Kategori: Skeppsbyggnad | Ekonomi

2017 blir tufft för Sydkoreas varv

Bloomberg rapporterar ökad oro över den sydkoreanska varvsindustrins rekordhöga skuldsättning.

Enligt den stora marknadsinformationskoncernen Bloomberg har de fyra största sydkoreanska varven skuldebrev till ett värde av 1,9 miljarder US dollar som förfaller under nästa år. För några av dem kan det bli svårt att betala skulderna utan hjälp från staten eller koncernföretag, menar Bloomberg.

Kapitaltillskott

Till exempel Daewoo Shipbuilding förväntas få ett kapitaltillskott på 2,4 miljarder US dollar från sin största aktieägare, den statsägda Korea Development Bank, och Export-Import Bank of Korea. Analytiker befarar att injektionen av nytt kapital ändå inte är tillräcklig för att klara skulderna, eftersom intäkterna sannolikt kommer att fortsätta att minska i nästa år.

Konkurrens från Kina

Framtidsutsikterna är dystra, enligt Bloomberg. Varven har i år avskedat över 20.000 personer men analytikerna menar att de måste göra mer. Enligt Bloomberg möter den koreanska varvsindustrin allt hårdare konkurrens från Kina. Råvarumarknaden är dessutom svag. Priset på råolja har visserligen gått upp, men inte tillräckligt mycket för att öka efterfrågan inom offshore, uppger Bloomberg.