Fartyg har i alla tider fått hjälp av en lots för att komma säkert i hamn. Processen har sett ungefär likadan ut: lotsen transporteras ut till fartyget, klättrar ombord och hjälper befälhavaren att navigera in till hamnen. Nu tas nästa steg genom att med hjälp av nytt arbetssätt och teknik testa att lotsa från land.
Sjöfartsverket i Sverige anser att navigationsstöd från land som komplement till traditionell lotsning kan ge ökad tillgänglighet av lotstjänsten. Detta då en lots på land kan ta nästa lotsning direkt, vilket kan ge minskade förseningar och kortare väntetider och i förlängningen gynna transportsystemet i stort.
Billigare och säkrare
– Det kan bli både billigare och säkrare eftersom lotsen då inte behöver förflytta sig fysiskt och riskerna förknippade med ombordstigning minskar. Genom att minska transportbehovet sparas både tid och pengar då bränsleförbrukningen minskar, vilket också leder till minskad miljöpåverkan, säger Maria Gripenblad, projektledare på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Genom de tester som nu inleds hoppas Sjöfartsverket kunna få svar på vad som krävs för att möjliggöra ett införande av navigationsstöd från land längre fram.
– Vi vill se att sjösäkerheten kommer att vara fortsatt lika hög eller till och med högre, och att det finns företagsekonomiska och samhällsekonomiska vinster att göra. Dessutom kommer regelverksändringar att behövas, säger Maria Gripenblad.
Ska testa i ett år
Projektet Navigationsstöd från land är ett forskningssamverkansprojekt mellan Sjöfartsverket, Chalmers, Rise, Statens väg- och transportforskningsinstitut, Linköpings universitet, Transportstyrelsen och Luftfartsverket. Det finansieras av Trafikverkets sjöfartsportfölj och genom Fossilfri flotta, det extra anslag som Sjöfartsverket fått från regeringen under 2022–2024 för att påbörja omställning mot en fossilfri fartygsflotta. Projektet ska genomföra tester under ett års tid.
Danmark tänker samma
Danmark är inne på samma spår. Där inleder nu DanPilot och Danelec ett testprogram som gör det möjligt för lotsar att styra fartyg från land, enbart med hjälp av avancerad data som överförs direkt från fartygen. Målet är att förbättra lotsarnas säkerhet och minska fartygens bränsleförbrukning, allt utan att kompromissa med navigationssäkerheten, skriver DanPilot i ett pressmeddelande.
– Fjärrlotsning gör vårt arbete säkrare och hjälper till att minska både koldioxidutsläpp och driftkostnader för våra kunder. Vi har arbetat intensivt med detta i sex år och nu kan vi äntligen testa det i praktiken. Det har potential att bli ett stort paradigmskifte i hur lotsning genomförs, säger Erik Merkes Nielsen, vd för DanPilot i pressmeddelandet.
Testprogrammet har godkänts av den danska beredskapsmyndigheten som en del av ett bredare initiativ för att stärka säkerheten och beredskapen till sjöss. Testet kommer att ligga till grund för framtida reglering och eventuell bredare tillämpning både nationellt och internationellt.
Kontrollcenter i Randers
De danska testerna kommer att äga rum i Kattegatt och västra Östersjön. Enligt DanPilot kommer lotsar att guida utvalda fartyg genom danskt vatten utan att fysiskt gå ombord. Istället sker styrningen från ett kontrollcenter i staden Randers, vilket eliminerar den mest riskfyllda delen av lotsens arbete: den fysiska ombordstigningen.
Under testfasen kommer tekniken endast att användas på fartyg som uppfyller specifika tekniska krav och endast i utpekade farvatten. Bland annat har man satt ett maximalt djupgående på 13 meter och testet utförs endast under passager som inte kräver obligatorisk lotsning.
I samarbete med Maersk
Upp till tio procent av DanPilots lotsningar i danska vatten förväntas kunna ingå i testet. Testperioden pågår i upp till 18 månader och testet genomförs i samarbete med flera rederier, däribland Maersk, som bidrar med fartyg som trafikerar testområdet.
Teknikföretaget Danelec levererar den teknologiska infrastrukturen som behövs. Konkret samlar företagets teknik in och överför relevant data från fartyget – inklusive kurs, fart och position – via fartygets VDR. Denna data överförs i realtid till kontrollcentret i Randers, där lotsen använder Danelecs mjukvara för att analysera informationen och ge navigationsvägledning.